Προϊόν πολυτελείας…κινδυνεύει να γίνει το ψωμί που ούτε αυτό γλίτωσε από τη μέγγενη των ανατιμήσεων.
Θα πούμε το ψωμί…ψωμάκι
«Μπορεί να δούμε ψωμιά να έχουν 1,20 και 1,30 δηλαδή μιλάμε για ένα 40%»,αναφέρει η πρόεδρος αρτοποιών Θεσσαλονίκης,Έλσα Κουκουμέρη.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ξέσπασε η ενεργειακή κρίση, η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε από τα 0,90 λεπτά στο 1,10 ευρώ την φρατζόλα.
«Είχαμε μια αύξηση 10 λεπτά το ψωμί πριν 3 μήνες. Τώρα…θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση»,δηλώνει αρτοποιός.
Το πού μπορεί να φτάσει η αύξηση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία παραμένει άγνωστο, με πολλούς αρτοποιούς πάντως να μην αποκλείουν να δούμε και 1,40 ευρώ στην τιμή της φρατζόλας.
«Αυτήν την αύξηση δεν μπορούμε να την αντέξουμε γιατί έρχεται σαν κερασάκι σε όλα τα υπόλοιπα»,συμπληρώνει η κ.Κουκουμέρη.
Αισχροκέρδια βλέπουν οι αρτοποιοί
Μεταξύ των θυμάτων του πολέμου της Ουκρανίας οι πρώτες ύλες. Χαρακτηριστικά το 25κιλο τσουβάλι αλεύρι έφτασε στα 26 ευρώ από τα 21 που είχε μέχρι πρότινος.
«Κάποιες εταιρείες έχουν σιωπηρά ανακοινώσει ότι το σακί θα ανέβει 4 ευρώ ή και 6,5 ευρώ. Είναι μια αύξηση κατά 50%.Προφανώς αυτή η αύξηση θα περάσει στο ψωμί.»,προσθέτει η πρόεδρος αρτοποιών Θεσσαλονίκης.
Απότομη αύξηση παρατήρησαν οι αρτοποιοί όμως και στο ηλιέλαιο πριν καλά- καλά ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
«Το ηλιέλαιο που έχει φτάσει στα 2,40 το κιλό που αυτό το ηλιελαίο δεν είναι ότι έχει αγοραστεί χθες προχθές. Υπήρχε σε αποθήκες και εκεί πρέπει να παρέμβει η πολιτεία με ελέγχους»,λέει η κ.Κουκουμέρη.
Η Ελλάδα εισάγει το 80% των σιτηρών εκ των οποίων το 20% προέρχεται από την Ουκρανία και το 10% από τη Ρωσία. Δύο αγορές που για την ώρα μπαίνουν στον πάγο.
Φτιάχνουν ψωμί στο σπίτι για οικονομία
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που απηυδυσμένοι από το ράλι των τιμών σήκωσαν μανίκια και ξεκίνησαν το ζύμωμα στο σπίτι.
«Ναι ναι αυτό το έζησα και με τις λαγάνες την Καθαρά Δευτέρα. Πριν λίγο μου ζήτησαν μαγιά για να φτιάξουν ψωμί. Μου το είπαν κιόλας»,δηλώνει χαρακτηριστικά αρτοποιός.
Ακριβαίνουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Το τσουνάμι αυξήσεων παρέσυρε και τα ακτοπλοϊκά με τις πρώτες ανατιμήσεις να είναι ήδη ορατές.
Το πρόβλημα πηγάζει από το κόστος καυσίμων που από 500 δολάρια ο τόνος πετρελαίου έφτασε σήμερα στα 900 δολάρια.
«Τα καύσιμα για τα ταχύπλοα έχουν υπερβεί τα 1000 δολάρια»,δηλώνει κεντρικός πράκτορας.
Προορισμοί «διακοπών για λίγους» κινδυνεύουν να γίνουν τα ελληνικά νησιά καθώς οι αυξήσεις θα επηρεάσουν κυρίως το κόστος μετακίνησης των επιβατών και της μεταφοράς φορτίων.