Στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής οι Ευρωπαίοι αναγνώρισαν την ανάγκη λήψης άμεσης δράσης απέναντι στη Μόσχα, ωστόσο οι αποφάσεις καθυστερούν λόγω εσωτερικών διαφωνιών.
Η ενότητα των Ευρωπαίων στο σημείο που έχουμε φθάσει είναι δύσκολη εξίσωση.
Αρχικά διαφώνησαν στην έκδοση ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου, καθώς Ολλανδία και Γερμανία είπαν ξανά όχι.
Επίσης, δεν μπήκαν κυρώσεις στις εισαγωγές ενέργειας από Ρωσία, παρά μόνο αποφάσισαν να τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο σταδιακής απεξάρτησης από τη Μόσχα.
Επιπλέον, παρά τις πιέσεις της ανατολικής Ευρώπης, οι δυτικοευρωπαίοι είπαν όχι στην χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ για την Ουκρανία. Η δήλωση περιλαμβάνει μια γενικότητα, ότι η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Συμφώνησαν, πάντως, να γίνουν αυξημένες επενδύσεις στην άμυνα από εδώ και πέρα, αλλά ακόμη είναι ασαφές εάν αυτές οι επενδύσεις θα συνυπολογιστούν στο δημοσιονομικό έλλειμμα.
Ανησυχία για την επισιτιστική ασφάλεια λόγω πολέμου
Παράλληλα, υπάρχουν έντονες ανησυχίες και για την επισιτιστική ασφάλεια στην Ευρώπη, μετά την απόφαση της Ουκρανίας να επιβάλει περιορισμούς στην εξαγωγή βασικών τροφίμων, όπως σιτάρι, καλαμπόκι και ηλιέλαιο.
Οι G7 χθες είπαν ότι οι Ρώσοι χτυπούν συστηματικά εργοστάσια τροφίμων στην Ουκρανία, καθώς και υποδομές μεταφοράς αυτών των τροφίμων.
Η Ευρώπη σε μεγάλο βαθμό εισάγει σιτηρά και ηλιέλαιο από Ρωσία και Ουκρανία και είναι προφανές ότι αναζητούνται εναλλακτικές.
Οι Βρυξέλλες καλούν τα κράτη να κρατήσουν ανοιχτές τις αγροτικές αγορές και να μην προκαλείται πανικός όπως έγινε με την πανδημία και τα χαρτιά τουαλέτας.
Όμως, στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Βουλγαρία και Ουγγαρία ήδη μπλοκάρουν τις εξαγωγές σιτηρών, φοβούμενες ότι δε θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις εγχώριες αγορές τους.
Επίσης, σε Ιταλία και Ισπανία μεγάλα σουπερμάρκετ επιβάλουν περιορισμούς στην αγορά ηλιέλαιου, 5 λίτρα ανά άτομο.
Οι Ευρωπαίοι αγρότες διαβεβαιώνουν ότι η Ευρώπη δε θα πεινάσει λόγω του πολέμου, αλλά ζητούν συντονισμένη δράση, όπως πχ. να χρηματοδοτηθούν χώρες όπως η Βουλγαρία, ώστε να διπλασιάσει την παραγωγή σιτηρών για να τροφοδοτήσει την υπόλοιπη Ευρώπη.