Σειρήνες συναγερμού για αεροπορική επιδρομή ήχησαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου, στις περισσότερες πόλεις της Ουκρανίας,που καλούσαν τον κόσμο να αναζητήσει καταφύγια.
Σειρήνες ήχησαν στην πρωτεύουσα Κίεβο, τη δυτική πόλη Λβιβ, στην Οδησσό και το Χαρκίβ, το Τσερκάσι, καθώς και στην περιφέρεια του Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανέφερε αριθμός τοπικών ουκρανικών μέσων ενημέρωσης.
Οι ρωσικές δυνάμεις φάνηκαν να ανασυντάσσονται την Παρασκευή, για μια ενδεχόμενη επίθεση στο Κίεβο. Σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες, βάλλουν με πυρά πυροβολικού καθώς πλησιάζουν στην πρωτεύουσα.
Χτυπήθηκε αντικαρκινικό νοσοκομείο στο Μικολάεφ
Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα χτεσινοί βομβαρδισμοί στο Μικολάεφ έπληξαν αντικαρκινικό νοσοκομείο.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν από την επίθεση ότι δεν υπήρξαν νεκροί, ωστόσο σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές.
Την ίδια ώρα, δραματική ήταν η έκκληση του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις μητέρες των Ρώσων στρατιωτών που πολεμούν στην Ουκρανία, να μην τους αφήνουν να φεύγουν για να πάνε να πολεμήσουν.
Απαγωγή του δημάρχου της Μελιτόπολης καταγγέλουν οι Ουκρανοί
Για την απαγωγή του δημάρχου της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ κατηγορεί τη Ρωσία ο Αντόν Γεραστσένκο, επίσημος σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης και πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Φεντόροφ αρνήθηκε να συνεργαστεί με τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν καταλάβει τη Μελιτόπολη από τις πρώτες μέρες της εισβολής. Ο Φεντόροφ συνελήφθη, σύμφωνα με τον Γεραστσένκομ, στο Κέντρο Κρίσεων της πόλης, όπου ήταν υπεύθυνος για την τροφοδοσία της Μελιτόπολης.
«Ακούμε εκρήξεις συνέχεια» – Τί λένε οι κάτοικοι
«Ακούμε εκρήξεις όχι μέσα στο βάθος της πρωτεύουσας. Όλοι οι δρόμοι έχουν οχυρωθεί για κάποια ενδεχόμενη επίθεση. Έχουμε τους Ρώσους να έχουν περικυκλώσει την πόλη χωρίς να προσπαθούν να μπουν μέσα, απλά για να απωθήσουν λίγο τον ουκρανικό στρατό. Παραμένουν πίσω και περιμένουν. Εγώ δεν πρόκειται να φύγω από εδώ», ανέφερε ο Τάσος Τσιάμης, Έλληνας κάτοικος Κιέβου.
«Ακούσαμε σειρήνες και εκρήξεις, χτυπήθηκαν δύο πόλεις. Χτυπήθηκε το στρατωτικό αεροδόμιο καθώς και το προάστιο πόλης, το Μπροβαρί, που χτυπήθηκε ένα ραδιοτηλεοπτικό κέντρο και κέντρο ηλεκτρονικό κέντρο επικοινωνιών του ουκρανικού στρατού. Το ηθικό των Ουκρανών είναι ακμαιότατο. Η κυβέρνηση χρειάζεται τους άντρες για να πολεμήσουν, δίνει τον τόνο από την τηλεόραση και αναπτερώνει το ηθικό τους. Υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν τα παιδιά τους να πάνε στον πόλεμο, αλλά υπάρχουν και αυτοί που θέλουν να πάνε ως εθελοντές. Από την τηλεόραση προτρέπουν τους Ουκρανούς να συμμετέχουν στα τάγματα εδαφικής άμυνας όπως λέγεται στο στρατό, και πολεμήσουν για την πατρίδα. Καταλαβαίνω ότι η χώρα καταστρέφεται. Όταν τελειώσει ο πόλεμος θα ζουμε στα ερείπια, εάν είμαστε ζωνταν», δήλωσε ο Θανάσης Μητσόπουλος, που διαμένει στο Κίεβο.
«32 ώρες ήμασταν στα σύνορα και περιμέναμε να φύγουμε»
Η Αγλαΐα Πολυχρονίδη, κατοικούσε στην Οδησσό, μέχρι να ξεσπάσει ο πόλεμος, με την εισβολή των Ρώσων.
«Δεν είχαμε σκοπό να φύγουμε, δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε ότι θα ξεσπάσει τόσο σκληρός πόλεμος. Βομβάρδισαν όλες τις μεγάλες πόλεις», δήλωσε η κ. Πολυχρονίδη.
«Περιμέναμε 32 ώρες στα σύνορα για να φύγουμε. Οι Ουκρανοί είχαν σκοπό να φύγουν έξω από τα σύνορα της Ουκρανίας. Κάποοιοι δεν είχαν την δυνατότητα να πάνε κάπου, πήγαν στην Μολδαβία, στην Πολωνία, στη Γερμανία και στην Ελλάδα. Κάθε μέρα ήταν χειρότερα», πρόσθεσε εμφανώς συγκινημένη.