Οι οβίδες πέφτουν βροχή στο Μικολαϊβ, τη στρατηγικής σημασίας πόλη του ουκρανικού νότου που πολιορκούν οι Ρώσοι για πάνω από μια εβδομάδα. Στα βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ουκρανοί, γίνονται εκρήξεις σε συνοικίες της πόλης.
Οι ουκρανικές τοπικές αρχές καταγγέλλουν ότι χτυπήθηκε ένα κέντρο φροντίδας καρκινοπαθών και άλλες δυο κλινικές.
Σε ουκρανικούς λογαριασμούς στο διαδίκτυο αναρτώνται διαρκώς βίντεο με επιθέσεις εναντίον των εισβολέων. Όπως από αυτήν την ενέδρα σε κάποια λεωφόρο, χωρίς να προσδιορίζεται το που και το πότε. Μετά το πρώτο πλήγμα τα ρωσικά τεθωρακισμένα διασκορπίζονται για να αποφύγουν άλλα χτυπήματα. Ανταποδίδουν τα πυρά ενώ ένα από τα τεθωρακισμένα τυλίγεται στις φλόγες.
Από τη Μαριούπολη μέχρι το Χάρκοβο, το Σούμι, τα βόρεια, ανατολικά και νότια περίχωρα του Κιέβου, πυκνώνουν πάλι οι βομβαρδισμοί. Περικυκλωμένο και το Τσερνίγκιφ, όπου ο κυβερνήτης κατήγγειλε τους Ρώσους μπροστά στα ερείπια ξενοδοχείου.
«Σήμερα χτυπήθηκε και το ξενοδοχείο «Ουκρανία». Βρίσκομαι μπροστά του. Το ξενοδοχείο δεν υπάρχει πια, όμως η Ουκρανία υπάρχει ακόμα, και θα νικήσει», δήλωσε ο κυβερνήτης του Τσερνικίφ.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε τους Ρωσίδες μάνες να μην αφήσουν τα παιδιά τους να πάνε στην Ουκρανία… Υποστήριξε ότι μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί περίπου 1.300 Ουκρανοί στρατιώτες και ότι οι ρωσικές απώλειες είναι δεκαπλάσιες, ίσως περισσότερες. Είπε ότι μόνο την Παρασκευή παραδόθηκαν 500 στρατιώτες…
«Είναι το σφοδρότερο πλήγμα στο ρωσικό στρατό εδώ και δεκαετίες. Ποτέ άλλοτε δεν είχαν τέτοιες απώλειες σε τόσο μικρό χρόνο», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Στα διαλείμματα των συγκρούσεων οι άμαχοι φεύγουν για να σωθούν. Όπως η γιαγιά Νατάλια, που αν και Ρωσίδα, έχει γίνει ίνδαλμα των Ουκρανών για όσα είπε εγκαταλείποντας το σπίτι της βόρεια του Κιέβου.
«Είμαι Ρωσίδα. Και πρέπει να πω ότι σε όλη τη ζωή μου ονειρευόμουν να επιστρέψω στην πατρίδα μου όμως αυτή τη στιγμή πρέπει να πω ότι δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου τέτοια αποβράσματα. Δεν φαντάστηκα ποτέ στη ζωή μου ότι θα έρθουν να με «υπερασπιστούν». Τους ζήτησα κάτι τέτοιο; Ζήτησα από τον Καντίροφ να κλέψει το χρυσό κολιέ μου; Είναι αποβράσματα», είπε.
Στη Μελιτόπολη που βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων, οι δυνάμεις κατοχής συνέλαβαν σήμερα το δήμαρχο και άλλους Ουκρανούς που πρωτοστατούν σε αντιρωσικές διαδηλώσεις.
Εν τω μεταξύ, στη ρωσική τηλεόραση ανεβαίνουν διαρκώς οι τόνοι απέναντι στη Δύση.
«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να σταματήσουμε στα μισά του δρόμου. Δηλαδή να αφήσουμε σε κάποιον το Λβιβ ή κάτι ακόμα. Αν ήταν έτσι δεν θα χρειαζόταν να ξεκινήσει τίποτε», αναφέρει Ρώσος αναλυτής, με τον παρουσιαστή να του απαντά:
«Με τέτοιες κυρώσεις, ποιος λέει ότι θα έπρεπε να σταματήσουμε στα σύνορα της Ουκρανίας;».
Εν τω μεταξύ Ουκρανοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν ότι στην περιφέρεια της Χερσώνας που έχει καταληφθεί σχεδόν ολόκληρη οι Ρώσοι σχεδιάζουν να κάνουν δημοψήφισμα για την ανακήρυξή της σε Λαϊκή Δημοκρατία στα πρότυπα των αποσχιστών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, με απώτερο στόχο την ένωση της με την Κριμαία και την προσάρτηση στη Ρωσία.