Και ενώ η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία κλιμακώνεται, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μεταβαίνει σήμερα στα δυτικά Βαλκάνια για να συζητήσει θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η επίσκεψη γίνεται με φόντο το ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας και των επιπτώσεών του στην ασφάλεια της Ευρώπης στο σύνολό της.
Συγκεκριμένα, ο Ζοζέπ Μπορέλ θα επισκεφθεί τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και τη Βοσνία.
Από τη στιγμή της ρωσικής εισβολής υπάρχει ανησυχία στην περιοχή για πιθανή αποσταθεροποίηση δεδομένου ότι η σύγκρουση συμφερόντων ΗΠΑ – Ρωσίας είναι μεγάλη.
Οι Ευρωπαίοι θέλουν πάση θυσία να μη μεταφερθεί η κρίση στα Βαλκάνια, όπου όπως γνωρίζουμε η ανάφλεξη μπορεί να γίνει σε χρόνο dt.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Μπορέλ δε θα μεταβεί στην Σερβία, που είναι στενός σύμμαχος της Ρωσίας.
Το Βελιγράδι έχει μεν καταδικάσει τη ρωσική εισβολή αλλά αποφάσισε να μην συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Συγκεκριμένα ο Σέρβος Πρόεδρος Βούτσιτς αρχικά ζήτησε από τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι να καταδικάσει δημόσια τον βομβαρδισμό του Βελιγραδίου το 1999 από το ΝΑΤΟ και μετά θα καταδίκαζε και ο ίδιος τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Μετά τη ρωσική εισβολή, το Κόσοβο που είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, ζήτησε ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε.
Μυστήριο με το drone από Ουκρανία που συνετρίβη στην Κροατία
Την ίδια ώρα, ακόμη δε γνωρίζουμε τι έγινε τελικά με το drone που ξεκίνησε από την Ουκρανία και συνετρίβη στην Κροατία χωρίς να υπάρξουν ευτυχώς θύματα.
Οι Κροάτες είναι οργισμένοι και ζητούν απαντήσεις.
Το drone ξεκίνησε από Ουκρανία, πέρασε ανενόχλητο πάνω από Ρουμανία και Ουγγαρία και κατέληξε να συντρίβεται στην Κροατία.
Ουκρανοί και Ρώσοι λένε δεν έχουν σχέση με το drone, ενώ ο Κροάτης πρωθυπουργός Πλένκοβιτς δήλωσε ότι «δε γνωρίζουμε ακόμη εάν ήταν ατύχημα ή εκ προθέσεως», αλλά ζήτησε από ΕΕ και ΝΑΤΟ να συντονιστούν, διότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.