Η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» εξετάζει σήμερα το ρόλο του μεταβολισμού στο φούσκωμα και την κατακράτηση υγρών, τη σχέση του με το μεταβολικό σύνδρομο και το λίπος στην κοιλιά, αλλά και τους τρόπους για να ενισχύσουμε τη λειτουργία του. Για το θέμα μίλησαν η δημοσιογράφος – παρουσιάστρια Ανθή Βούλγαρη και ο ενδοκρινολόγος Σαράντης Λιβαδάς.
«Εγώ ρίχνω το φταίξιμο στις ορμόνες μου για ό,τι συμβαίνει. Αν έχω πρήξιμο, νεύρα. Στον μεταβολισμό δεν πολυδίνω σημασία», ανέφερε η Ανθή Βούλγαρη.
«Ο μεταβολισμός είναι ο τρόπος που αποθηκεύουμε και διαχειριζόμαστε ενέργεια. Όταν κακοποιούμε τις ορμόνες μας, για να μας βοηθήσει ο οργανισμός μας αποθηκεύει ενέργεια. Αν κάποιος πχ. κοιμάται ελάχιστες ώρες, ο οργανισμός ζορίζεται, δεν μπορεί να κάνει καύσεις και αποθηκεύει ενέργεια. Ως εκ τούτου έχουμε νεύρα, εξάντληση, πρηξίματα, τριχόπτωση», εξήγησε ο κ. Λιβαδάς.
«Η αλήθεια είναι ότι όταν σταματάει η σεζόν και κοιμόμαστε φυσιολογικά, αλλάζει το σώμα μας μετά από 1-2 μήνες», σχολίασε η παρουσιάστρια που για τις ανάγκες της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA» ξυπνάει καθημερινά στις 3 τα ξημερώματα.
«Ο μεταβολισμός πρακτικά είναι, πριν ακόμα φάω μια τροφή, πώς ο οργανισμός μου θα τη διαχειριστεί, προκειμένου να με βοηθήσει να ζήσω. Αν βλέπει ότι ζορίζομαι ως οργανισμός, θα μου αποθηκεύσει περισσότερα ώστε να μπορέσω να επιβιώσω. Αν τον οργανισμό μου το σέβομαι, κοιμάμαι, τρώω, γυμνάζομαι, τότε κάνει μεγαλύτερες καύσεις», σημείωσε ο κ. Λιβαδάς.
«Όταν σεβόμαστε και προσέχουμε το μεταβολισμό μας, τότε μας το ανταποδίδει. Μας κρατάει φρέσκους και ενεργούς. Όσο μεγαλώνουμε επιβραδύνεται ο μεταβολισμός», πρόσθεσε ο ίδιος.
Αναφερόμενος στο μεταβολικό σύνδρομο, ο κ. Λιβαδάς σημείωσε ότι «Αυξημένο λίπος στην κοιλιά, σημαίνει αυξημένη ινσουλίνη, και αυτό σημαίνει ότι έχουμε μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουμε ζάχαρο, υπέρταση, παχυσακρία, χοληστερίνη. Αν ελαττώσουμε το σπλαχνικό λίπος, αυτό διορθώνεται. Βοηθάει η άσκηση, ενώ δεν υπάρχει ειδική τροφή».
«Τρώω ποιοτικά, αλλά μία με δύο φορές την εβδομάδα κάνω ατασθαλίες», είπε η Ανθή Βούλγαρη, με τον κ. Λιβαδά να απαντά ότι «χρειαζόμαστε τις ελεύθερες ημέρες που μπορούμε να τρώμε ό,τι θέλουμε, για να νιώθουμε καλύτερα».
«Για να βελτιώσουμε το μεταβολισμό μας τρώμε ό,τι θέλουμε και μας ταιριάζει. Είναι μεγάλο λάθος να πεινάμε. Αν πεινάμε ο οργανισμός απειλείται, οπότε δεν καίει ενέργεια. Αν κάνουμε ατασθαλία την επόμενη ημέρα μπορούμε να ασκηθούμε λίγο παραπάνω», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Με το πρόβλημα υγείας που πέρασα έμαθα να ακούω το σώμα μου και να του δίνω σημασία. Με βοήθησε το γεγονός ότι είχα καλή ποιότητα ζωής πριν για να μπορέσω να συνέλθω. Η διατροφή, το νερό και ότι δεν κάπνιζα βοήθησαν πολύ», ανέφερε η δημοσιογράφος.
«Αυτό που κάνουμε λάθος όλοι μας είναι ότι θεωρούμε ότι όπως δούλευε κάποτε το σύστημα θα συνεχίσει να δουλεύει. Αυτό δεν ισχύει. Μπορούμε να αποδεχτούμε ότι δεν είμαστε όπως πριν και να ξεκινήσουμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητά μας», τόνισε κλείνοντας ο κ. Λιβαδάς.