Ο καθηγητής ανέλυσε το ρόλο των fake news στον πόλεμο αλλά και του «όπλου» επικοινωνίας.
Ο καθηγητής στο τμήμα Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Πλειός μίλησε στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι» για τα επικοινωνιακά σκέλη των δύο αντιμαχόμενων χωρών,Ρωσίας – Ουκρανίας αλλά και τον ρόλο των social media.
«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι λέμε για αυτόν τον πόλεμο. Η ενημέρωση αναφορικα με αυτόν τον πόλεμο έχει το αποτύπωμα των social media», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλειός.
Αναφορικά με τις τακτικές που χρησιμοποιούν οι δύο πλευρές, ο καθηγητής είπε πως η Ρωσία ακολουθεί πιο κλασικές μεθόδους επικοινωνίας, δηλαδή την κλασική προπαγάνδα.
Σημειώνεται πως η Ρωσία δεν χρησιμοποιεί τον όρο «πόλεμος» αλλά «ειδικές επιχειρήσεις», επίσης πριν την εισβολή της, στην Ουκρανία χρησιμοποίησε την τακτική της παραπλάνησης, έκανε ασκήσεις, ύστερα υποχώρησε και μετά εισέβαλλε στη χώρα.
Κατόπιν, ο κ. Πλειός πρόσθεσε πως οι Ρώσοι ακολουθούν πληροφοριακές επιχειρήσεις τις οποίες αντιγράφουν από την Αμερική και εξηγεί πως οι Αμερικανοί από το 1999 και μετά θεωρούν σε ένα πόλεμο ,τα μέσα επικοινωνίας, στρατιωτικό στόχο. «Η Ρωσία κάνει το ίδιο σε αυτόν τον πόλεμο, όπως και το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας» συμπλήρωσε.
Επομένως, όπως ανέφερε, οι Ρώσοι χρησιμοποιούν ένα μείγμα παλιών τακτικών προπαγάνδας και κάποιων καινούριων που «δανείζονται» από τους Αμερικανούς.
Σε ό,τι αφορά την ουκρανική πλευρά ο καθηγητής σημείωσε πως έχει ρίξει το βάρος της στην δημόσια διπλωματία, κάνοντας επίκληση στο συναίσθημα και συμπλήρωσε πως τα fake news των Ουκρανών, απέναντι σε αυτά των Ρώσων είναι 4 προς 1.