Λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα της νατοϊκής Πολωνίας χτύπησαν οι ρωσικοί πύραυλοι. Στόχος η στρατιωτική βάση Γιαβόριφ, μία από τις μεγαλύτερες της Ουκρανίας.
Στις εικόνες μετά την επίθεση καταγράφονται μεγάλες καταστροφές και κρατήρες μέσα στη βάση. Τουλάχιστον 35 είναι οι νεκροί, πάνω από 130 οι τραυματίες.
Η βάση χτυπήθηκε από 30 πυραύλους τους οποίους εκτόξευσαν βομβαρδιστικά αεροπλάνα μεγάλης ακτίνας δράσης που απογειώθηκαν από το Σαρατόφ της Ρωσίας, όπως λένε οι Ουκρανοί.
«Οι πύραυλοι πέφτουν πλέον μόλις 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ευρώπης. Αύριο μπορεί να πέσουν 10 χιλιόμετρα στην άλλη πλευρά των συνόρων, στο έδαφος της Πολωνίας, όπου βρίσκονται τώρα οι γυναίκες και τα παιδιά μας. Καλώ όλους τους Ευρωπαίους: Σώστε τους εαυτούς σας σώζοντας εμάς. Γιατί αύριο θα είναι πολύ αργά», ανέφερε Ουκρανός αξιωματικός.
Η τεράστια βάση του Γιαβόριφ βρίσκεται 60 χιλιόμετρα δυτικά του Λβίβ και μόλις 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία, δηλαδή στην πόρτα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει μήκος 28 χιλιομέτρων και πλάτος 10 χιλιομέτρων.
Στον πρώτο απολογισμό οι Ουκρανοί δεν ανέφεραν τις εθνικότητες των θυμάτων. Η βάση λειτουργούσε ως τόπος προετοιμασίας του ουκρανικού στρατού από δυτικούς εκπαιδευτές ενόψει της σχεδιαζόμενης ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Εκτιμάται ότι μετά τη ρωσική εισβολή συγκεντρώνονταν εκεί ξένοι εθελοντές και μισθοφόροι, ενώ αποθηκευόταν στρατιωτικό υλικό που στέλνουν οι δυτικοί.
Εκπρόσωπος της συμμαχίας δήλωσε λακωνικά ότι «δεν υπάρχει προσωπικό του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία».
Βομβαρδισμοί έγιναν και σε άλλα στρατιωτικά αεροδρόμια της δυτικής Ουκρανίας. Την ίδια ώρα σφυροκοπούνται τα περίχωρα του Κιέβου, καθώς και η πόλη Τσερνίκιφ, όπου χτυπήθηκε πολυκατοικία και οι πυροσβέστες έβγαλαν δεκάδες τραυματισμένους ανθρώπους. Η πόλη βρίσκεται βόρεια της πρωτεύουσας και έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές στρατιές.
Την ίδια ώρα ρωσικές πηγές λένε ότι βόρεια του Κιέβου έφτασε ο Τσετσένος πολέμαρχος και πρόεδρος Ραμζάν Καντίροφ. Σε ρωσικό site αναρτήθηκε αυτό το βίντεο, όπου ο σύμμαχος του Πούτιν εμφανίζεται σε ένα κλειστό χώρο, σαν κέντρο επιχειρήσεων, να δίνει οδηγίες στους πολεμιστές του για την επίθεση στο Κίεβο.
Στην άλλη πλευρά, μαζί με τους έμπειρους στρατιώτες, νεοσύλλεκτοι Ουκρανοί στέλνονται στην πρώτη γραμμή, μετά από εκπαίδευση μόλις 3 ημερών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC. Όπως ο 18χρονος Ντμίτρο.
«Έμαθα πως να πυροβολώ και να δρω στη μάχη. Και πολλά ακόμα πράγματα που θα είναι σημαντικά για τη μάχη με τους Ρώσους», δήλωσε.
Και ο 19χρονος σπουδαστής βιολογίας Μαξίμ: «Είμαι στον πόλεμο, με το όπλο στο χέρι. Μαξίμ, είπε η μητέρα μου, μην κάνεις αστεία, γίνεται πόλεμος, κάτσε στο καταφύγιο και κάνε εθελοντική δουλειά».
Η ουκρανική ηγεσία απευθύνει διαρκώς εκκλήσεις για εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ενώ τονίζει ότι για να καταλάβουν οι Ρώσοι το Κίεβο θα πρέπει να το ισοπεδώσουν.
«Μόνο αν μας σκοτώσουν όλους θα μπουν στο Κίεβο. Αν ο στόχος τους είναι αυτός, τότε ας έρθουν. Όμως θα μείνουν μόνοι τους σε αυτή τη γη, οπωσδήποτε χωρίς εμάς. Δεν θα βρουν φίλους εδώ», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η ανατολική Ουκρανία φλέγεται, όμως εξακολουθεί να προβάλει σθεναρή αντίσταση στο ρωσικό στρατό. Από το Σούμι ως το Χάρκοβο και νοτιότερα ως το Ντονμπάς. Νότια του Χαρκόβου, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, πύραυλος έπεσε στην αυλή μοναστηριού του 13ου αιώνα όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά. Η Λαύρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που βρίσκεται κοντά σε γέφυρα, υπέστη ζημιές, ενώ αναφέρθηκαν περίπου 30 τραυματίες.
Ο ρωσικός στρατός και οι δυνάμεις των ρωσόφωνων επιχειρούν να περικυκλώσουν χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες ανάμεσα στο Χάρκοβο και στο Ντονμπάς. Παράλληλα ρωσικές φάλαγγες παρακάμπτουν το πολιορκούμενο Μικολαϊφ για να συνεχίσουν προς την Οδησσό, από την οποία απέχουν πλέουν περίπου 100 χιλιόμετρα.