Στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» και την Νίκη Λυμπεράκη μίλησε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, δίνοντας την εκτίμηση του για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και για την επόμενη μέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Κατά την άποψη του κ. Αβραμόπουλου, η πρόσφατη αυτή συνάντηση αποτελεί ένα καλό πρώτο βήμα για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χώρων, εγκαινιάζοντας νέο θετικό κλίμα. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε: «Έγινε κάτι πολύ σημαντικό. Έσπασε ο πάγος. Δεν ξέρουμε αν υπαναχωρούν οι αξιώσεις τους, αυτό θα το δείξουν οι καιροί. Αν συνεχίσουν στο μέλλον, σημαίνει ότι η αλλαγή του κλίματος δεν έχει συνέχεια.» και πρόσθεσε «Δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, συζητούν για το πώς μπορούν να κρατήσουν αυτήν την περιοχή έξω από τα απόνερα της ουκρανικής κρίσης. Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών το Αιγαίο να είναι ήρεμο αυτόν τον καιρό και να μην χρησιμοποιηθεί από τρίτους στις εξελίξεις που μπορούν να οδηγήσουν σε περιπέτειες που εξελίσσονται στην Μαύρη Θάλασσα. Είναι θετική αυτή η εξέλιξη. Απομένει όμως να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια. Θα διατηρηθεί αυτό το καλό κλίμα;»
Σε ερώτηση για τις θαλάσσιες ζώνες και την υπογραφείσα τμηματική οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου το 2020, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος χαρακτήρισε τη συμφωνία «μισή», προσθέτοντας πάντως ότι αποτέλεσε θετική εξέλιξη και ότι ανέδειξε τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.
Είπε χαρακτηριστικά « Επίλυση του Κυπριακού σημαίνει αυτομάτως οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου, ΑΟΖ Κύπρου-Αιγύπτου, ΑΟΖ Κύπρου-Τουρκίας. Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου είναι μισή. Μισή είναι η συμφωνία, μακάρι να ήταν ολόκληρη. Αλλά για εμάς που ξέρουμε τι έχει συμβεί στο παρελθόν, οι Αιγύπτιοι λέγαν, εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να οριοθετήσουμε ΑΟΖ με την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει προηγηθεί οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου. Σου έβαζε δηλαδή από την πίσω πόρτα και πάλι την Τουρκία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σε αυτήν τη διευθέτηση που καλώς έγινε, αντέδρασε και η Τουρκία, όχι αρνητικά. Εμείς καλά κάναμε. Υπάρχει μια διπλωματική κινητικότητα σε μια προσπάθεια να αναδείξουμε και τον δικό μας γεωπολιτικό ρόλο στην περιοχή«.