Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες με πολίτες να μεταφέρουν τις σωρούς 10 νεκρών αμάχων στο Τσερνίκιβ οι οποίοι σκοτώθηκαν από ρωσικό χτύπημα την ώρα που περίμεναν στην ουρά για λίγο ψωμί.
Σοκαρισμένοι πολίτες και νοσοκόμοι φορτώνουν τις σορούς σε ασθενοφόρο. Δέκα νεκροί είναι ο απολογισμός της επίθεσης των Ρώσων στον κόσμο που περίμενε στην ουρά για να αγοράσει ψωμί, στο Τσερνίκιβ, λένε οι Ουκρανοί. Υποστηρίζουν ότι η επίθεση μέσα στην πολιορκούμενη πόλη έγινε με βλήμα διασποράς, ίσως με πύραυλο Γκραντ. Την καταγγελία υιοθέτησε η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο κατηγορώντας τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου.
Φονικοί ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται και στο Χάρκοβο, όπου οι νεκροί άμαχοι από την αρχή του πολέμου ανέρχονται σε εκατοντάδες, όπως λένε οι τοπικές Αρχές.
«Μιλούσα στο τηλέφωνο με τον γιο μου και ξαφνικά έπεσαν συντρίμμια, παντού καπνοί. Του είπα ‘μάλλον χτύπησαν το διπλανό σπίτι’. Ήταν τρομακτικό».
Μεγάλο μέρος της πόλης, που έχει και ρωσόφωνο πληθυσμό, ισοπεδώθηκε από τους ρωσικούς πυραύλους και τις οβίδες στις τρεις εβδομάδες του πολέμου.
«Αδελφικό έθνος; Η μητέρα μου κατάγεται από το Μπορίσοφ και έχω συγγενείς στο Κουρσκ. Πώς αυτό το τέρας μπόρεσε να κάνει κάτι τέτοιο; Να καταστρέψει τα πάντα. Ο κόσμος πεινάει. Δεν υπάρχουν ξύλα, θέρμανση. Αποφάσισε να καταστρέψει την πόλη. Στον 21ο αιώνα. Μία όμορφη πόλη».
Προετοιμάζει τον λαό για συμβιβασμό που θα σημάνει το τέλος του πολέμου
Μετά από τη συνάντησή του με τους πρωθυπουργούς Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβενίας που ταξίδεψαν στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος και οι επιτελείς του προετοιμάζουν τον λαό για έναν συμβιβασμό που θα φέρει το τέλος του πολέμου.
«Οι συνομιλίες είναι δύσκολες και σημαντικές γιατί κάθε πόλεμος τελειώνει με μια συμφωνία».
Πάντως οι Ουκρανοί δεν καταθέτουν τα όπλα. Περνούν σε αντεπιθέσεις και βομβάρδισαν μεταξύ άλλων το αεροδρόμιο της Χερσώνας στον νότο, που βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων από τις πρώτες ημέρες του πολέμου.
Ο αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης που επίσης μετέβη στο Κίεβο έδωσε το περίγραμμα για την ανάπτυξη μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο πλαίσιο μιας ανακωχής.
«Είναι αναγκαίο να υπάρξει μια ειρηνευτική αποστολή, του ΝΑΤΟ πιθανώς με κάποια διευρυμένη διεθνή δομή, μια αποστολή που θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της και θα επιχειρεί στο ουκρανικό έδαφος».
Η ουδετερότητα και η διάλυση του ουκρανικού ονείρου για ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί προϋπόθεση για την ειρήνευση, επιμένει η Μόσχα.
Η ρωσική πλευρά λέει ότι θα αποδεχόταν ένα καθεστώς ουδετερότητας για την Ουκρανία, τύπου Σουηδίας ή Αυστρίας, την ώρα που συνεχίζει τους βομβαρδισμούς, όμως το Κίεβο επιμένει σε ένα ουκρανικό μοντέλο.