Η Ρωσία έχει κάνει βαρβαρότητες στην Ουκρανία, προσέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος..
«Εγκληματία πολέμου» αποκάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, που ανέρχεται σε 800 εκατ. δολάρια, χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του «εγκληματία πολέμου».
Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την αποστολή αντιαεροπορικών όπλων «μεγαλύτερου βεληνεκούς» στην Ουκρανία, στην οποία περιλαμβάνονται και drones.
«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στον Πούτιν να νικήσει στην Ουκρανία», τόνισε ο Μπάιντεν και προσέθεσε ότι η Ρωσία έχει κάνει βαρβαρότητες στην Ουκρανία.
«Ο Πούτιν κρατάει εκατοντάδες ομήρους σε νοσοκομείο στη Μαριούπολη» υποστήριξε, μεταξύ άλλων.
Ο ορισμός του Μπάιντεν, αντικατοπτρίζει μια αλλαγή από την προηγούμενη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης.
Αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Μπάιντεν, δεν είχαν μέχρι πρότινος δηλώσει ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, επικαλούμενοι τις συνεχιζόμενες έρευνες για το εάν αυτός ο όρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι ήταν ξεκάθαροι ότι πιστεύουν πως βρίσκονται σε εξέλιξη θηριωδίες και ότι η σκόπιμη στόχευση αμάχων θα συνιστούσε εγκλήματα πολέμου.
Eurovision 2022: Με το τραγούδι «Stefania» θα συμμετάσχει η Ουκρανία
Η ιταλική δημόσια τηλεόραση έκανε γνωστό ότι η Ουκρανία θα πάρει κανονικά μέρος στο φεστιβάλ της Eurovision, το οποίο θα οργανωθεί στο Τορίνο, από τις 10 μέχρι τις 14 Μαΐου.
Από τον φετινό διαγωνισμό, η Ρωσία έχει αποκλειστεί, και θα είναι αφιερωμένος στην ειρήνη.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ήδη από την αρχή του χρόνου, τα ξενοδοχεία του Τορίνο δεν δέχονται άλλες κρατήσεις, για τις πρώτες δύο εβδομάδες του Μαΐου.
Συνολικά, στο φετινό φεστιβάλ της Eurovision θα λάβουν μέρος 40 χώρες.
Η μουσική αυτή διοργάνωση θα αποτελέσει και μια ευκαιρία για να υπογραμμιστεί η μεγάλη αξία της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.
Η Μόσχα και το Κίεβο εκπονούν σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου
Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ένα δοκιμαστικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων που περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση της Ρωσίας, εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί περιορισμούς όσον αφορά στις ένοπλες δυνάμεις του, σύμφωνα με τρία άτομα που συμμετέχουν στις συνομιλίες.
Η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν πλήρως για πρώτη φορά τη Δευτέρα, περιλαμβάνει το Κίεβο να παραιτηθεί από τα σχέδιά του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να δεσμευτεί να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλισμό με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.
Η φύση των δυτικών εγγυήσεων για την ουκρανική ασφάλεια -και η αποδοχή τους από τη Μόσχα- θα μπορούσε ακόμη να αποδειχθεί μεγάλο εμπόδιο σε οποιαδήποτε συμφωνία, όπως και το καθεστώς των ουκρανικών εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία το 2014.
Ο Μικάιλο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρουΒολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι, οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει «τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε κάθε περίπτωση να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Ουκρανίας» που έχουν καταληφθεί από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου – δηλαδή νότιες περιοχές κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και εδάφη ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.
Η Ουκρανία θα διατηρούσε τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά θα ήταν υποχρεωμένη να παραμείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών, όπως το ΝΑΤΟ, και να απέχει από τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.
Αν και το σύνταγμα της Ουκρανίας την υποχρεώνει να επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Ζελένσκι και οι συνεργάτες του υποβαθμίζουν όλο και περισσότερο τις πιθανότητες ένταξης της Ουκρανίας στη διατλαντική στρατιωτική συμμαχία, μια προοπτική που η Ρωσία θεωρεί πρόκληση.
Επιπλέον, η συμφωνία περιλαμβάνει, επίσης, διατάξεις για την κατοχύρωση δικαιωμάτων για τη ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία, όπου ομιλείται ευρέως, αν και τα ουκρανικά είναι η μόνη επίσημη γλώσσα.
Ελεύθερος ο δήμαρχος της Μελιτόπολης που είχαν απαγάγει οι Ρώσοι
Οι ρωσικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τον δήμαρχο της Μελιτόπολης, που απήγαγαν την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο γραφείο του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Τετάρτη.
«Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, αφέθηκε ελεύθερος από τη ρωσική αιχμαλωσία», ανακοίνωσε ο επικεφαλής προσωπικού του Ζελένσκι.