Στο διπλωματικό πεδίο οι διεργασίες είναι έντονες, ενώ κορυφώνεται η κόντρα Μόσχας - Ουάσιγκτον.
Εκατό χιλιάδες Ρώσοι στο στάδιο Λουζνίκι τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Ρωσίας, τον ύμνο που καθιέρωσε ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος απαντά στη διεθνή κατακραυγή για τον πόλεμό του στην Ουκρανία με μια φιέστα για την επέτειο των 8 ετών από την προσάρτηση της Κριμαίας.
Η εθνικιστική φιέστα του Πούτιν ξεχειλίζει από κυνισμό με τους πιστούς καλλιτέχνες του καθεστώτος Πούτιν να τραγουδούν αντιπολεμικά τραγούδια σε μια εκδήλωση υπέρ… του πολέμου.
Το πλήθος ζητοκραυγάζει για τον ηγέτη του με τους περισσότερους να φέρουν είτε στα ρούχα τους, είτε ζωγραφισμένο στο πρόσωπό τους το γράμμα της εισβολής, το περίφημο «Ζ» του πολέμου της Ουκρανίας, το γράμμα που με το οποίο αιματοκυλιέται ο αδερφός λαός στη θάλασσα του Αζόφ.
Ακόμη 100.000 Ρώσοι με σημαίες βρίσκονται έξω από το στάδιο και ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίζεται στη σκηνή με φόντο το σύνθημα «για ένα κόσμο χωρίς ναζισμό, για τη Ρωσία». Και όπως θα πει, ο πόλεμος συνεχίζεται.
«Ώμο με ώμο βοηθούν και στηρίζουν ο ένας τον άλλο. Και, εάν χρειαστεί, σαν πραγματικά αδέλφια προτάσσουν τα στήθη τους για να προστατέψουν ο ένας τον άλλο από τις σφαίρες στο πεδίο της μάχης. Τέτοια ενότητα δεν είχαμε νιώσει εδώ και καιρό» ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Κι ενώ ο Ρώσος πρόεδρος βγάζει λόγο σε απευθείας μετάδοση από στάδιο Λουζίνσκι ξαφνικά κόβεται και στη θέση του εμφανίζεται ένα ρωσικό μουσικό συγκρότημα.
Το Κρεμλίνο ανέφερε αργότερα ότι η εκπομπή «διακόπηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων στον διακομιστή».
Το δυστοπικό οργουελικό σενάριο ολοκληρώνει η αποκάλυψη για τον τρόπο με τον οποίο γέμισε το στάδιο με χιλιάδες κρατικούς και δημόσιους υπαλλήλους να οδηγούνται από τις υπηρεσίες τους με λεωφορεία απευθείας στο στάδιο.
Με τη φιέστα Πούτιν φαίνεται ότι άνοιξε και η νέα ψυχροπολεμική εποχή.
«Είμαστε μια χώρα και ένας λαός που ζούμε με αξιοπρέπεια και τιμή και με αυτόν τον τρόπο ξεπερνάμε όλες τις δοκιμασίες» σημείωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα.
Διπλωματία του… Ελ Πάσο
Ο Τζο Μπάιντεν μετά τον πρώτο χαρακτηρισμό για τον Ρώσο πρόεδρο, ως εγκληματία πολέμου, περνά τώρα σε ακόμη πιο σκληρές και απαξιωτικές εκφράσεις σε βάρος του Πούτιν.
«Η άποψή μου είναι ότι τώρα έχετε την Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία και άλλους να ενώνονται ενάντια σε έναν δολοφόνο δικτάτορα, ένα στυγνό κακοποιό, ο οποίος διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο εναντίον του λαού της Ουκρανίας» υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο εκπρόσωπος του Πούτιν απάντησε στον Αμερικανό πρόεδρο με σαφή πρόθεση να τον ειρωνευτεί για την ηλικία του.
«Δεδομένου αυτού του εκνευρισμού από τον κ. Μπάιντεν, της κούρασης και μερικές φορές της λήθης που φέρνει η κούραση, που οδηγεί σε επιθετικές δηλώσεις, δεν θα κάνουμε σκληρές εκτιμήσεις, για να μην προκαλέσουμε περισσότερη ένταση» σημείωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ διεμήνυσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν θα αποδεχτεί για τις ΗΠΑ το ρόλο του παγκόσμιου σερίφη με τη διπλωματία να μοιάζει περισσότερο με αναμέτρηση σε σαλούν της άγριας δύσης όπως είπε.
«Οι ΗΠΑ θέλουν έναν κόσμο που μοιάζει με αμερικάνικο μπαρ, όπου οι Αμερικανοί θα λαμβάνουν όλες τις αποφάσεις» τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Άκαρπη φαίνεται πως ήταν και η νέα πρωτοβουλία του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σόλτς, ο οποίος σε επικοινωνία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε κατάπαυση του πυρός και αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία.