Πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει η ανακοίνωση των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος. Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Γιάννης Μελάς, βουλευτής της ΝΔ, Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, και Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ.
«Τα μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα»
«Νομίζω ότι καθένας που συνομιλεί με τους πολίτες καταλαβαίνει ότι βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο, που έρχεται σε συνέχεια των δύο ετών της πανδημίας. Τώρα έχουμε την ενεργειακή κρίση που επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση προχωρά στη δαπάνη χρημάτων για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τα περιθώρια δεν εκτείνονται στο άπειρο. Τα μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα, δε θα ήταν δίκαιη μια οριζόντια ενίσχυση χωρίς κριτήρια. Εδώ είμαστε ό,τι χρειάζεται να το αναπροσαρμόσουμε και να το ξαναδούμε», ανέφερε ο κ. Μελάς.
«Πρέπει να μπει πλαφόν στην ενέργεια & να φορολογηθούν τα κέρδη – Θα στηρίξουμε τα μέτρα»
«Για το 50% των νοικοκυριών το εισόδημα τελειώνει στις 20 του μήνα. Ο κόσμος δε βγάζει το μήνα. Οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες, για αυτό πρέπει να μπει πλαφόν στην ενέργεια, όπως λέει και η Κομισιόν, για αυτό πρέπει να φορολογηθούν τα κέρδη στην ενέργεια, και έτσι να χρηματοδοτηθεί και η μείωση στο ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που έχει χαμηλότερο βασικό μισθό από ό,τι είχε το 2010. Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης αν γίνει για ένα χρόνο, είναι ένα μέτρο δημοσιονομικά του 1,5 δις, άρα είναι ένα απολύτως εφικτό μέτρο. Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης αφορά γενικά στις μεταφορές. Εμείς έχουμε πει ότι ακόμα και μισό ευρώ να πηγαίνει στους πολίτες εμείς θα το στηρίζουμε. Αλλά τα μέτρα αυτά στηρίζουν την αισχροκέρδεια», απάντησε από την πλευρά του ο κ. Ηλιόπουλος.
«Μεγάλος απών από τα μέτρα στήριξης η μεσαία τάξη»
«Όποια μέτρα συμβάλουν στην ανακούφιση στων συμπολιτών μας σταθερά τα στηρίζουμε. Σε αυτά που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, ο μεγάλος απών είναι η μεσαία τάξη που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης. Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει απολογισμός που πήγαν τα 43 δις που δόθηκαν μέσα στην πανδημία. Η κυβέρνηση έδωσε χρήματα χωρίς ελέγχους, μεγάλο μέρος τους κατέληξαν σε αυξήσεις καταθέσεων, και δεν πήγαν σίγουρα σε αυτούς που τα είχαν ανάγκη», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Κατρίνης.
«Το ΚΙΝΑΛ ήταν σύμφωνα με τα περισσότερα μέτρα που πήραμε για την πανδημία. Το ΚΙΝΑΛ αρχίζει και ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με το 1,5 δις όφελος που θα υπήρχε από τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε», είπε ο κ. Μελάς, με τον κ. Ηλιόπουλο να απαντάει ότι «Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία φορολογούν τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να βάλει πλαφόν στις τιμές ρεύματος και ενέργειας όπως περιγράφει η εργαλειοθήκη της Κομισιόν».
«Τα χρήματα που δόθηκαν στην πανδημία το ερώτημα είναι αν ελέγχθηκε το που πήγαν και αν όντως κάλυψαν ανάγκες, και θέλω να σημειώσω ότι σήμερα στην Ελλάδα πληρώνουν όλοι την κρίση της ενέργειας πλην των 18 προμηθευτών ενέργειας», τόνισε κλείνοντας από την πλευρά του ο κ. Κατρίνης.