Κατηγορηματικά διαψεύδει ο Έλληνας υπουργός Άμυνας τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ ότι υπήρξαν μεταξύ τους συνομιλίες για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Την ίδια στιγμή η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις και στέλνει το ερευνητικό "Τσεσμέ" στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ 8 τουρκικά μαχητικά παραβίασαν χθες μετά την δύση του ηλίου τον ελληνικό εναέριο χώρο, τα οποία όμως αναχαιτίστηκαν από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Ο Χουλουσί Ακάρ μίλησε για μείωση των εντάσεων και την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο στη σύντομη συνάντηση που είχε με τον υπουργός Άμυνας,Νίκο Παναγιωτόπουλο αλλά η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη την αναθεωρητική της τακτική.
Στέλνει το Τσεσμέ, το ερευνητικό του τουρκικού στόλου, στα βορειοανατολικά της Κυπριακής ΑΟΖ από τις 21 Μαρτίου έως τις 16 Απριλίου, ενώ η τουρκική αεροπορία προσπάθησε να αιφνιδιάσει την Πέμπτη στο Αιγαίο στέλνοντας μετά την δύση του ηλίου 8 μαχητικά της που αναχαιτίστηκαν από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Αθήνας μιλώντας… για συνεργασία στο Αιγαίο.
«Αυτό είναι σημαντικό για την ευημερία των ανθρώπων στις δύο χώρες και τον διαμοιρασμό του πλούτου και της ομορφιάς του Αιγαίου. Υπάρχει ο τουρισμός, η αλιεία και πολλά άλλα πλούτη. Είμαστε υπέρ της κοινής χρήσης αυτών και το θέσαμε», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
«Ασφαλώς, και δεν τέθηκε θέμα «συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου», και ούτε άλλωστε μπορούσε να τεθεί» απάντησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί βασικό πυλώνα του ΝΑΤΟ σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Το Χάρι Τρούμαν επέστρεψε στο Αιγαίο ενώ στο Ιόνιο πλησιάζει και το Σαρλς Ντε Γκωλ.
Στην Αλεξανδρούπολη βρετανικό πλοίο ξεφόρτωσε ήδη στρατιωτικό υλικό της συμμαχίας ενώ το Σάββατο αναμένεται και αμερικανικό. Τεθωρακισμένες μονάδες των ΗΠΑ συνεκπαιδεύτηκαν με ελληνικές στη Θράκη στο πλαίσιο άσκησης ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε το ενδεχόμενο αποστολής των S-300 από την Κρήτη στην Ουκρανία.
Στον Πειραιά αγκυροβολεί η Καναδική φρεγάτα Μοντρεαλ και το βρετανικό αντιτορπιλικό Diamond ενώ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δέχτηκε τον Βρετανό Υφυπουργό Άμυνας με τον οποίο συζήτησε για την Ουκρανία και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.