Ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης, καθώς και οι δημοσιογράφοι Βασίλης Κανέλλης και Βαγγέλης Παπαδημητρίου, μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και στα καταναλωτικά αγαθά.
Αρχικά, ο κ.Σαρακιώτης τοποθετήθηκε σχετικά με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπισης των αυξήσεων στα καύσιμα.
«Καταθέτουμε προτάσεις από τον περασμένο Σεπτέμβρη για το ζήτημα της ακρίβειας, και είχαμε τον κ. Μητσοτάκη να συγχέει την ενεργειακή κρίση και την αισχροκέρδεια με τον πόλεμο. Αυτά είχαν έρθει πολύ πριν τον ππολεμο στην Ουκρανία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει από την αρχή την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα καύσιμα και το πλαφόν στις τιμές του ρεύματος», ανέφερε.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μιλάει που χρεωκόπησε την ΔΕΗ και την άφησε με 900 εκατομμύρια ευρώ ζημιές. Θα ήταν μεγαλύτερη η πίεση στην οικονομία εάν χρεωκοπούσε η ΔΕΗ. Η κρίση είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί ευρωπαϊκά και δεν μπορεί να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο πόλεμος δεν έχει επηρεάσει την κατάσταση. Έχουν πέσει 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ και εάν χρειαστεί θα πέσουν άλλα. Είναι δυνατόν να ακούει ο πολίτης, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει επηρεάσει την οικονομία και την κοινωνία», σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος.
Για το θέμα της ακρίβειας τοποθετήθηκαν και οι δημοσιογράφοι Βασίλης Κανέλλης και Βαγγέλης Παπαδημητρίου, καθώς και ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Σαφώς και επηρεάζεται η Ελλάδα και όλος ο κόσμος από τον πόλεμο, και το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Το πρόβλημα είναι η πολιτική που εφαρμόζεται, γιατί οι μεν προσπαθούν να «απαντήσουν» στους δε και το ουσιαστικό πρόβλημα που είναι η ενεργειακή κρίση παραμένει», επέμεινε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Παπαδημητρίου.
«Ο Μάριο Ντράγκι ανακοινωσε στην Ιταλία, εκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των επιχειρήσεων ενέργειας, βάζοντας ένα χρονικό όριο από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάρτιο και πώς είναι τώρα. Πρόκειται για μία φορολόγηση 10%, η οποία θα υπερκαλύψει την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κατά 0.25 ευρώ. Η Ελλάδα γιατί δε μπορεί να το κάνει αυτό; Θα βοηθούσε πάρα πολύ», επεσήμανε ο δημοσιογράφος και διευθυντής σύνταξης του in.gr, Βασίλης Κανέλλης.
Ά. Γεωργιάδης: «Δεν μπορεί να παρέμβει η ΔΕΗ εις βάρος της αγοράς ακόμα και αν ήταν 100% στο δημόσιο»
«Υπάρχει άλλη χώρα πέραν της Γαλλίας που να έχει βάλει πλαφον στην ενέργεια; Όχι. Ο μόνος λόγος που το έχει κάνει αυτό η Γαλλία είναι η πυρηνική ενέργεια και αυτό τη προσδίδει μία οικονομική ανεξαρτησία. Τί σχέση έχει εάν μία χώρα είναι στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα με την τιμολογιακή πολιτική του κράτους στην ενέργεια. Όπως ξέρει ο κ. Σαρακιώτης, οι κανόνες της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού, απαγορεύουν να ασκείς κοινωνική πολιτική μέσω της εταιρείας ενέργειας. Και 100% στο δημόσιο να ήταν δεν μπορεί να παρέμβει στις τιμές η ΔΕΗ, εάν παρέμβει η ΔΕΗ εις βάρος της αγοράς, θα επιβληθούν κυρώσεις», σχολίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί μέιωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
«Η ΔΕΗ μπορεί να ασκήσει κοινωνική πολιτική μόνο σε συμφωνία με την κυβέρνηση και θα παίρνει τα ίδια λεφτά που θα παίρνουν και οι ιδιωτικές εταιρείες. Είναι στοιχειώδεις ευρωπαϊκοί κανόνες ανταγωνσιμού. Απαγορεύεται με κρατικό χρήμα να παρέμβει η ΔΕΗ», ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργίαδης.
«Ο κ. Σαρακιώτης είπε ότι η ακρίβεια ήταν πριν έναν χρόνο. Το πρώτο 7μηνο η Ελλάδα είχε αρνητικό πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα άρχισε να αυξάνει από τον Ιούλιο και μετά, γιατί μετά την πανδημία υπήρξε διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, και αύξηση του πληθρωρισμού παντού. Το 2021 η Ελλάδα έκλεισε με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη», σημείωσε.
«Ένα κομμάτι της επιδότηση του ρεύματος, είναι από την έκτακτη φορολόγηση των κερδών των εταιρειών ενέργειας»
«Όσο αφορά στην ενέργεια, η ενέργεια άρχισε να αυξάνει από τον Νοέμβριο λόγω του πολέμου, όταν ο Πούτιν άρχισε να λέει ότι θα εισβάλει στην Ουκρανία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, αυτό συνέβαινε από την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου» και συμπλήρωσε: «Για την οριζόντια αύξηση του φόρου, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηριζε ότι δεν πρέπει να μπουν οριζόντια μέτρα γιατί θα πάει η χώρα στα «βράχια».
Τέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σχετικά με την πρόταση της Ιταλίας για την έκτακτη φορολόγηση των εταιρειών ενέργειας, υπογράμμισε πως, «Αυτό που έχει κανει ο Ντράγκι, η Ελλάδα ήδη το έχει κάνει. Ένα μεγάλο κομμάτι που έχει δοθεί στην επιδότηση του ρεύματος, είναι από την έκτακτη φορολόγηση των κερδών των εταιρειών ενέργειας. Ό, τι «παραπάνω» βγάζουν, μπαίνει στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης»,