Οι πιο σκληρές εικόνες δεν είναι άλλες από αυτες των παιδιών που πέφτουν νεκρά ή βαριά τραυματισμένα. Το BBC έδωσε εικόνες σήμερα από τα τραυματισμένα παιδιά της Μαριούπολης που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στη Ζαπορίζια. Από την κοιλιά του 2 ετών Αρτέμ οι γιατροί αφαιρούν θραύματα πυραύλου, ενώ η 15 ετών Μάσα θα πρέπει να μάθει να ζει με το ένα της πόδι. Για πρώτη φορά μίλησε στο πρακτορείο Reuters η νεαρή γυναίκα που έγινε ασπίδα για να σωθεί το νεογέννητο μωρό της. Η φωτογραφία της ματωμένης Όλγας να κρατά σφιχτά το μωρό της στην αγκαλιά της έκανε το γύρο του κόσμου.
Η Όλγα σιγοτραγουδά στη νεογέννητη κορούλα της. Νιώθει η πιο τυχερή μητέρα του κόσμου, όχι όμως για τον ίδιο λόγο που θα ένιωθαν έτσι οι όλες μαμάδες του κόσμου, αλλά γιατί το μωρό της σώθηκε σαν από θαύμα όταν βομβαρδίστηκε για πρώτη φορά το Κίεβο.
«Εκείνο το πρωί, ξύπνησα για την ταΐσω και πάλι.Την έκανα μπάνιο πρώτα και μετά κάθισα για την ταϊσω.Την τοποθέτησα στην αγκαλιά μου με τα γόνατα κοντά στο στήθος μου. Την σκέπασα με την κουβερτούλα της για να είναι ζεστή.Αυτό είναι που την κράτησε ζωντανή.Την είχα τυλιγμένη όλη την ώρα.Και τότε ο Νμίτρο έπεσε από πάνω μας και μας προστάτεψε», είπε η Όλγα.
Η φωτογραφία της ματωμένης Όλγας μέσα από το νοσοκομείο να θηλάζει το νεογέννητο μωρό της συγκλονίζει.
Τη στιγμή που είδε πως άρχισε να αιμορραγεί ήταν η μοναδική φορά που έχασε την ψυχραιμία της και άρχισε να ουρλιάζει.
«Τραυματίστηκα στο κεφάλι και άρχισε να τρέχει αίμα.Το αίμα έπεφτε στο μωρό μου.Δεν μπορούσα να καταλάβω.Νόμιζα πως ήταν το δικό της αίμα.Ο Ντμίτρο την πήρε μακριά. Άρχισα να ουρλιάζω ότι είναι γεμάτη από γυαλιά και αίμα. Ο άνδρας μου τότε μου είπε: Όλγα είναι το δικό σου αίμα, όχι το δικό της», πρόσθεσε.
Ο σύζυγος της Όλγας θυμάται ότι δεν ξύπνησε από την έκρηξη αλλά από την κραυγή της Όλγας.
Το παράξενο είναι ότι μωρό δεν έχει ούτε μία γρατζουνιά.Ομως τα θραύσματα των γυαλιών μάτωσαν το στήθος της.
«Δεν είχε σοβαρά τραύματα αλλά τα γυαλιά την έκοβαν. Είχε πολλαπλά τραύματα και στο μέτωπο. Περισσότερα από 25 κοψίματα σε όλο της το σώμα μαζί με το κεφάλι».
Ένα ολόκληρο κομμάτι γυαλιού αφαιρέθηκε από το κεφάλι της. Το μόνο που τη νοιάζει είναι ότι έγινε ασπίδα και κατάφερε να σώσει το παιδί της. Ακόμα και μετά από αυτήν την περιπέτεια το ζευγάρι επιθυμεί μόνο ένα πράγμα. Τη νίκη του δίκαιου απέναντι στο άδικο.
Μαριούπολη
Ο άνδρας αυτός πιάνει το κεφάλι του μέσα στα δύο του χέρια. Οι λυγμοί πνίγουν τη φωνή του.Νιώθει τύψεις επειδή δεν έσωσε τα πιο αγαπημένα του πρόσωπα.
«Φρόντιζα την μικρή μου εγγονή και άρχισα να φωνάζω Ντομίνικα, Ντομίνικα. Την είδα πεσμένη στο έδαφος και λίγο πιο εκεί τη Νατάσα (την άλλη εγγονή μου).’Επιασα ότι βρήκα εκείνη την ώρα για να καλύψω τα πόδια της».
Τα τραυματισμένα παιδιά της Μαριούπολης μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Ζαπορίζια.
Ο Άρτεμ είναι μόλις 2 ετών. Από το στομαχάκι του αφαίρεσαν οι γιατροί θραύσματα πυραύλου. Ο Άρτεμ έπρεπε σε αυτήν την ηλικία μόνο να γελά.Το βλέμμα του άδειο και το χαμόγελο σβησμένο από το χείλη του.
Η Μάσα είναι 15 ετών. Στην πιο τρυφερή ηλικία της εφηβείας πρέπει να μάθει να ζει χωρίς πόδι.
«Το κορίτσι που έχασε το χέρι της πέρασε τέτοιο σοκ που δεν ήθελε να φάει και να πιεί για μέρες.Δεν μπορούσε να το διαχειριστεί.Έπρεπε να την ταϊζουμε με ορό.Ένα άλλο παιδί 6 ετών με θραύσματα στο κεφάλι του άδειασε από κάθε συναίσθημα όταν είδε τη μητέρα του να καίγεται ζωντανή όταν χτυπήθηκε το αυτοκίνητο της.Είπε: “μπαμπά αγόρασε μου μία μαμά.Θέλω κάποιον να με πηγαίνει στο σχολείο.Μισώ τη Ρωσία», ανέφερε γιατρός της Ζαπορίζια.
Τα τραύματα από το σώμα αυτών των παιδιών θα επουλωθούν. Ανεπούλωτες όμως θα μείνουν οι πληγές στην ψυχή τους για πάντα.