Στην εκπομπή “Μεγάλη Εικόνα” και τη Νίκη Λυμπεράκη μίλησαν ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σπυρίδων Κίντζιος, και ο Αναπλ.Διευθυντής Αγοράς και Εμπορίου από την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, Γιόζεφ Σμιντούμπερ, αναλύοντας πόσο μπορεί να πυροδοτήσει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία.
Στην εκπομπή έδωσε αποκλειστική συνέντευξη, επίσης, ο Αναπλ.Διευθυντής Αγοράς και Εμπορίου από την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, Γιόζεφ Σμιντούμπερ, συνιστώντας ψυχραιμία προς τις χώρες όλου του κόσμου.
Ο κ. Κίντζιος από την πλευρά του, τόνισε ότι δεν θα υπάρξει ζήτημα επάρκειας σε προϊόντα, ωστόσο εντόπισε προβλήματα στην ελληνική αλυσίδα παραγωγής και, όπως είπε, δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης τους. Επιπρόσθετα, επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για να αποφευχθεί η αισχροκέρδεια. “Μπορούμε να καλύψουμε ανάγκες εγχώριας παραγωγής. Πρώτα από όλα στο καλαμπόκι. Παλιά ήμασταν πρώτοι στις αποδόσεις. Το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί, για αυτό οι αγρότες πρέπει να στηριχθούν, γιατί αλλιώς παραγωγή δεν θα έχουμε. Δεν είναι βιώσιμη. Γη επίσης υπάρχει. Έχουμε 2 εκατομμύρια στρέμματα αχρησιμοποίητη γη για διάφορους λόγους. Καλλιεργήσιμη αλλά αυτήν την στιγμή δεν διατίθεται. Πρέπει να δοθούν κίνητρα σε νέους αγρότες, χαμηλότοκα δάνεια. Αν αύριο βάζαμε με κάποιον τρόπο τις εαρινές σπορές και βρίσκαμε τα εφόδια και ξεκινάγαμε, θα καλύπταμε περίπου 700.000 τόνους που είναι περίπου το 40% του ελλείμματος που έχουμε στις ζωοτροφές. Δεν εκπονείται σχέδιο για αυτά. Δεν υπάρχει σχέδιο επισιτιστικής ασφάλειας στην Ελλάδα. Δεν έχει εκπονηθεί, πιθανότατα ούτε σε άλλες χώρες, που να μας βάζει στην νοοτροπία ότι πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι τα αποθέματα μας, ποιοι είναι οι χώροι και δυνατότητες αποθήκευσης, ποιες είναι οι μεταφορικές και εφοδιαστικές αλυσίδες, ποιες είναι οι ανάγκες διατροφής του πληθυσμού, που ανήκουν ιδιωτικά ή κρατικά.”
Πρόσθεσε ακόμη πως “υπάρχει λύση και για αυτό δεν πρέπει να υπάρξει πανικός. Αλλά το ό,τι θα υπάρξει αύξηση τιμών, θα υπάρξει. Ακόμα και αν είχαμε την εγχώρια παραγωγή, επειδή δεν είναι κόστος παραγωγού αυτό που βλέπουμε, ο παραγωγός πάντα δουλεύει με ζημιά, αλλά λόγω των ελλείψεων και της αύξησης του κόστους σε ενέργεια, σε λιπάσματα, γενικά, ένα αυξημένο κόστος πάντα θα υπάρχει. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε και θα υπάρχει για αρκετό χρόνο. Φτάνει να μην μπούμε και στην περιοχή της αισχροκέρδειας.”
Ο Γιόζεφ Σμιντούμπερ από την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, εντόπισε προβλήματα με την εφοδιαστική αλυσίδα στο σιτάρι και τα λιπάσματα. Ωστόσο, θέλησε μέσα από τη δική του ανάλυση να στείλει μήνυμα ψυχραιμίας προς τις χώρες και να τονίσει ότι ένας γενικευμένος πανικός είναι αχρείαστος αλλά και επικίνδυνος. Συγκεκριμένα, δήλωσε: “Κατά την άποψη μου, χρησιμοποιούμε τον όρο “παγκόσμια επισιτιστική κρίση” υπερβολικά εύκολα. Σύμφωνα με το δικό μου σύστημα αναφοράς, έχουμε μια κρίση σιταριού και μια κρίση λιπασμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι σιταριού από τη Ρωσία και 6 εκατομμύρια τόνοι από την Ουκρανία ακόμα βρίσκονται σε αναμονή προς εξαγωγή. Αυτό είναι πρόβλημα. Αλλά αν το συγκρίνουμε με τη συνολική αγορά εξαγωγών σιταριού που φτάνει τα 190 εκατομμύρια τόνους, τότε δεν φαίνεται τόσο μεγάλο. Ακόμα και σε σουπερμάρκετ των χωρών μας, συσσωρεύουν και κρατάνε αλεύρι και φυτικά λάδια. Αυτό είναι το χειρότερο, καθώς μπορεί να πυροδοτήσει μια κρίση εκεί που δεν υπάρχει. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: μην βάζετε περιορισμούς στις εξαγωγές, μην παρέχετε επιχορήγηση στις εισαγωγές. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θέλουμε να το δούμε αυτό. Ειδικά σε μια συνθήκη αυξημένων τιμών, κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ επιβλαβές για την παγκόσμια αγορά.”