Ομόφωνο μήνυμα στήριξης προς την Ουκρανία έστειλαν από τις Βρυξέλλες οι 30 χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και καλωσορίζω τις μεγάλες προσφορές βοήθειας που τα μέλη μας έκαναν σήμερα», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, Γενικός Γραμματέας ΝΑΤΟ.
Το ΝΑΤΟ εμφανίστηκε πάντως και πάλι αρνητικό σε μια άμεση εμπλοκή στον ρωσοουκρανικό πόλεμο. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε πάλι σε δραματικό τόνο έμπρακτη στήριξη, προειδοποιώντας πως η Ρωσία δεν πρόκειται να σταματήσει στην Ουκρανία.
«Μπορείτε να μας δώσετε το 1% από τα αεροσκάφη σας. 1% από τα άρματα μάχης σας. Μόλις το 1%. Δεν μπορούμε απλά να τα αγοράσουμε. Θα σας δώσουμε 100% ασφάλεια και ζητάμε μόνο το 1%».
Την ίδια ώρα, μέσω του CNN, Ουκρανοί πιλότοι ζητούσαν από τη Δύση να τους δώσει πιο σύγχρονα όπλα.
«Με αυτό το “μωρό” δεν μπορώ να είμαι αποτελεσματικός εναντίον των ρωσικών μαχητικών. Χρειαζόμαστε κάτι πιο αποτελεσματικό, κάτι μοντέρνο. Τους απωθούμε στα σύνορα, αλλά δεν μπορούμε να πετύχουμε κυριαρχία στον αέρα».
Τα μέλη της Συμμαχίας φαίνεται πως μοιράζονται τις ανησυχίες του Ζελένσκι για κλιμάκωση του πολέμου. Η απόφαση για περαιτέρω ενίσχυση των νατοϊκών δυνάμεων ειδικά στην ανατολική πτέρυγα, πήρε επίσημη μορφή. Έντονη είναι η ανησυχία των 30 εταίρων και για ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων από τη Μόσχα.
«Ανησυχούμε εν μέρει γιατί βλέπουμε την ρωσική ρητορική και βλέπουμε πως η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αφήγημα κατηγορώντας την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι προετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν χημικά και βιολογικά όπλα. Είναι κάτι που έχουμε δει και στο παρελθόν, πως κατηγορώντας τους άλλους προσπαθεί να κάνει αυτό ακριβώς», είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.
«Θα απαντήσουμε, θα απαντήσουμε εάν τα χρησιμοποιήσει. Η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης», είπε από τη μεριά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.
Την ανησυχία του εξέφρασε και ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Σίγουρα ελπίζω πως αυτό δεν θα συμβεί (χρήση χημικών όπλων), αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτή την πιθανότητα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Ευρώπη επιμένει στην πολιτική αποστολής όπλων στην Ουκρανία σημειώνοντας πως οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι οι πιο κρίσιμες.
«Τις επόμενες δύο εβδομάδες τα όπλα θα κρίνουν ποιος θα είναι ο νικητής», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας.
Στο επίκεντρο της έκτακτης συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε θερμή συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος μάλιστα εμφανίστηκε ως ο ενδιάμεσος πόλος ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Μεγάλη Βρετανία.
Η συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν με τον Ταγίπ Ερντογάν ήταν ακόμη μία σημαντική στιγμή της διάσκεψης, ειδικά με το κλίμα που η Άγκυρα με απειλές και ύβρεις έχει διαμορφώσει εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια.
Σύντομη και τυπική ήταν η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Ταγίπ Ερντογάν η οποία περιορίστηκε σε μία διπλωματική χειραψία και δύο τυπικές κουβέντες λίγο πριν την ομαδική φωτογράφιση των 30 ηγετών.