Απόλυτη διάσταση των χωρών του Βορά και του Νότου προέκψε στην Σύνοδο Κορυφής στο κρίσιμο θέμα του ενεργειακού εφοδιασμού. Ιταλία Ισπανία και Πορτογαλία συντάχθηκαν με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, προκαλώντας την αντίδραση Γερμανίας, Αυστρίας και Ολλανδίας. Τον γόρδιο δεσμό έχει αναλάβει να λύσει η Κομισιόν με προτάσεις που θα καταθέσει μέσα στον επόμενο μήνα.
Οι Ευρωπαίοι χωρίστηκαν ξανά σε Βορρά και Νότο, αυτή τη φορά για τη δύσκολη εξίσωση των ενεργειακών.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των 27 ηγετών δημιουργήθηκαν δύο συνασπισμοί που επιδόθηκαν σε ένα σκληρό μπραντ φερ για την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καύσιμα.
Τη θέση αυτή που πρότεινε ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθέτησαν η Ιταλία η Ισπανία και η Πορτογαλία, με την Γερμανία την Αυστρία και την Ολλανδία να μην επιθυμούν την επιλογή πλαφόν.
Η αποχώρηση από τη Σύνοδο έστω και για λίγο με το πρόσχημα ότι ήθελε να πάρει.. .αέρα του Ισπανού Πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ είχε όπως φαίνεται αποτέλεσμα καθώς μαζί με τον Πορτογάλο ομόλογο του Αντόνιο Κόστα κατάφεραν να βάλουν τις δύο χώρες της Ιβηρικής σε ειδικό καθεστώς μεταχείρισής.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά και από τη συμφωνία μαμούθ με τον Πρόεδρο Μπάιντεν για το υγροποιημένο φυσικό αέριο κατέληξαν στο κοινό κείμενο συμπερασμάτων:
*Σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο
*Όχι νέες κυρώσεις στη Ρωσία
Στο οποίο περιγράφεται η βούληση για σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο της Ρωσίας, αλλά και η απροθυμία να συζητηθεί τώρα ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας
«Η χθεσινή απόφαση καταδεικνύει περίτρανα τη διαφορά ανάμεσα σε προοδευτικές κυβερνήσεις και στη δεξιά και υποταγμένη στα συμφέροντα κυβέρνηση Μητσοτάκη», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Τον Μάιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.