Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Λοβέρδος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς καθώς και η δημοσιογράφος, Βούλα Κεχαγιά μίλησαν στο MEGA Σαββστοκύριακο για την ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις στα βασικά καταναλωτικά αγαθά.
Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και στις οικονομικές επιπτώσεις του στη χώρα μας.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Στα ευάλωτανοικοκυριά υπάρχει μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα, είναι μία πρωτοφανής πραγματικότητα. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε 2 κοσμοιστορικά γεγονότα ταυτόχρονα, που θεωρείται ο παγκόσμιος πόλεμος της εποχής μας, με την πανδημία και τον πόλεμο», ανέφερε αρχικά.
«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Δεν είναι θέμα Μητσοτάκη, είναι θέμα παγκόσμιο όλο αυτό που συμβαίνει», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.
«Ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει πρωτοβουλίες. Το ζήτημα του πλαφόν ήταν πρόταση των χωρών του νότου μεταξύ αυτών και τηε Ελλάδας. Εάν συνεχιστεί ο πόλεμος δεν θα μπορέσει κανείς να αντιμετωπίσει την κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο», κατέληξε λέγοντας.
Για μετρα πριν από την ρωσική εισβολή έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δεν ζούμε ακόμη την ακρίβεια του πολέμου», προβλέποντας ότι έχουμε ακόμα να δούμε την επόμενη περίοδο, ακόμη χειρότερες επιπτώσεις από τον πόλεμο, και τονίζοντας ότι εδώ και τόσο καιρό, εδώ και 7 μήνες ζητάμε μέτρα για να μην φτάσουμε σε αυτή την καάσταση, πριν την εισβολή στην Ουκρανία. Τα πρώτα «εγκεφαλικά» μοιράστηκαν όταν δόθηκαν οι πρώτοι λογαριασμοί ρεύματος», ανέφερε αρχικά.
«Έχουμε την αποκορύφωση της αισχροκέρδειας. Όταν η ΡΑΕ λέει ότι από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Φλεβάρη του 2022, το μέσο πλήρες κόστος παραγωγής στις μονάδες φυσικού αερίου ήταν 153 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ η μέση συνολική τιμή της ελληνικής χονδρικής ήταν στα 202 ευρώ, σημαίνει ότι έβγαζαν κέρδος 49 ευρώ την μεγαβατώρα, ενώ πέρσυ το αντίστοιχο κέρδος ήταν 2 με 3 ευρώ η μεγαβατώρα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουρνούς.
Πράγματι, η κυβέρνηση με μεγάλη καθυστέρηση έχει ανακοινώσει την λήψη κάποιων μέτρων. Το έαν επαρκούν έχει συζητηθεί πολλες φορές, είναι λίγα και δεν μπορολυν να διορθώσουν την κατάσταση. Το θέμα των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών ενέργειας θα πρέπει να εξεταστεί εάν θα είναι αναδρομική ή όχι, σε αυτό η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει. Στην Σύνοδο Κορυφής είδαμε την Ελλάδα να είναι μόνη της, ενώ την Ισπανία και την Πορτογαλία να δίνουν έναν αγώνα, να απειλούν με βέτο και εν τέλει να δικαιώνονται», τόνισε η δημοσιογράφος Βούλα Κεχαγιά.