Μετά από εννέα ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατέληξαν σε απτά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. Το πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου απορρίφθηκε από τη Γερμανία, ενώ η κοινή προμήθεια ενέργειας όπως έγινε και με τα εμβόλια θα γίνει σε «εθελοντική» βάση.
Δύο πράγματα συζήτησαν οι Ευρωπαίοι το βράδυ της Παρασκευής στην Σύνοδο Κορυφής, το πώς θα πέσουν οι τιμές και πού αλλού θα βρεθεί ενέργεια εκτός Ρωσίας.
Για το πρώτο σκέλος δεν βρέθηκε κάποια απάντηση ή κάποια λύση, με τον ευρωπαϊκό Νότο να έχει ζητήσει να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, κάτι το οποίο όπως φαίνεται μπλόκαρε η Γερμανία. Συγκεκριμένα, το Βερολίνο διεμήνυσε πως ναι μεν θα πέσουν οι τιμές, αλλά υπάρχει κίνδυνος οι τρίτες χώρες να μην δώσουν ενέργεια, διότι δεν θα τους συμφέρει να πουλήσουν σε χαμηλές τιμές. Αναμένεται πρόταση απ΄την Κομισιόν σχετικά με το πλαφόν.
Αποφασίστηκε τα κράτη να πάρουν προσωρινά μέτρα, όπως άμεσες επιδοτήσεις, κρατικές ενισχύσεις, φορολόγηση του υπερκέρδους των εταιρειών, και τα έσοδα να δοθούν στους πιο ευάλωτους. Ωστόσο, όλα τα παραπάνω θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν από την Κομισιόν. Προς το παρόν δεν θα υπάρξει καμία κεντρική λύση.
Κοινή προμήθεια ενέργειας σε «εθελοντική» βάση
Η κοινή προμήθεια ενέργειας αποφασίστηκε να γίνει σε εθελοντική βάση, και με την Γερμανία να είναι αντίθετη σε αυτό το μέτρο, καθώς είναι μία χώρα που μπορεί να αγοράσει από μόνη της φθηνότερη ενέργεια σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ισπανία και Πορτογαλία δεν έχουν καλή συνδεσιμότητα όπως η υπόλοιπη Ευρώπη, όσο αφορά στο φυσικό αέριο, συνεπώς, παίρνουν λευκή επιταγή από τις Βρυξέλλες να έχουν πλαφόν στο φυσικό αέριο, ώστε να ρίξουν τις τιμές του ηλεκτρισμού.
Στροφή Ευρωπαίων σε αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο
Μέχρι τουλάχιστον το 2030 θα αγοράζουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ. Πολιτικά, μειώνεται η εξάρτηση της χώρας μας από την Ρωσία και συνεπώς τους πολιτικούς της εκβιασμούς, εκμεταλλευόμενη την κατάσταση.
Οι ποσότητες του φυσικού αερίου είναι μικρές, σε σχέση με το ρωσικό φυσικό αέριο και έτσι, θα χρειαστεί να βρεθούν και άλλες πηγές.