Αποκαλώντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν σφαγέα και δικτάτορα, ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε την ανατροπή του Ρώσου προέδρου με ρητορική που θυμίζει εκείνες των Αμερικανών προέδρων στους πολέμους του Ιράκ και της Γιουγκοσλαβίας, για τον Σαντάμ Χουσεϊν και τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
«Ένας δικτάτορας που θέλει να ξαναχτίσει μια αυτοκρατορία δεν θα σβήσει ποτέ την αγάπη ενός λαού για την ελευθερία. Η βαρβαρότητα δεν θα σβήσει την αγάπη για την ελευθερία. Η Ρωσία δεν πρόκειται ποτέ να νικήσει στην Ουκρανία. Γιατί οι ελεύθεροι άνθρωποι αρνούνται να ζήσουν σε έναν σκοτεινό κόσμο χωρίς ελπίδα. Θα έχουμε ένα διαφορετικό μέλλον, πιο φωτεινό, που θα εδράζεται στη δημοκρατία και σε αρχές, σε εντιμότητα και αξιοπρέπεια, στην ελευθερία των δυνατοτήτων. Μα τον Θεό, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου με τον εκπρόσωπο του Πούτιν να τονίζει:
«Δεν εναπόκειται στον Μπάιντεν να αποφασίσει. Ο πρόεδρος της Ρωσίας εκλέγεται από τους Ρώσους» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Καθώς διεθνείς αναλυτές και κυβερνήσεις προσπαθούσαν να αξιολογήσουν το μέγεθος και τις συνέπειες της κλιμάκωσης, 0 Λευκός Οίκος επιχείρησε να εξηγήσει ότι ο Μπάιντεν δεν ζήτησε αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, αλλά ήθελε να τονίσει πως δεν πρέπει να επιτραπεί στον Πούτιν να επιτίθεται στους γείτονές του.
Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος ολοκλήρωνε την επίσκεψή του στην Πολωνία, ρωσικοί πύραυλοι χτυπούσαν δεξαμενές καυσίμων και άλλες εγκαταστάσεις στα περίχωρα της πόλης Λβίβ, περίπου 80 χιλιόμετρα από τα ουκρανο-πολωνικά σύνορα.
Στο καθιερωμένο νυχτερινό μήνυμά του ο πρόεδρος Ζελένσκι πρόεδρος κούνησε το δάχτυλο στους ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ ζητώντας να του στείλουν αεροσκάφη, τανκς και συστήματα αεράμυνας που όπως είπε μαζεύουν σκόνη στις αποθήκες της συμμαχίας ενώ θα έπρεπε να ριχτούν στην μάχη εναντίον των Ρώσων εισβολέων.
«Ζητάμε μόνο το 1% των νατοϊκών αεροσκαφών και μόνο το 1% των τανκς του ΝΑΤΟ. Μόνο το 1%. Δεν ζητήσαμε περισσότερα. Περιμένουμε επί 31 ημέρες. Ποιος κυβερνά το ΝΑΤΟ; Μήπως το κυβερνά η Ρωσία, με τις απειλές της;» είπε χαρακτηριστικά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Νατοϊκοί αξιωματούχοι έχουν αποκλείσει την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία, εκτιμώντας ότι αυτό θα μεγάλωνε τον κίνδυνο για μια ανοιχτή σύγκρουση με τη Ρωσία και για τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, ακόμα και με πυρηνικά όπλα.
Ανελέητοι βομβαρδισμοί
Οι μεγάλες και στρατηγικές πόλεις της Ουκρανίας, όπως το Κίεβο και η Λβιβ, συνεχίζουν να δέχονται ανελέητους βομβαρδισμούς.
Στη Λβιβ χθες έγιναν δύο πυραυλικές επιθέσεις οι οποίες χτύπησαν αποθήκη καυσίμων και στρατόπεδο επιδιόρθωσης αρμάτων.
Από την έκρηξη στην αποθήκη καυσίμων πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν και ένας συνελήφθη αφού βρέθηκε να τραβάει φωτογραφίες από το σημείο και αργότερα διαπιστώθηκε ότι τις έστειλε σε δύο ρωσικούς αριθμούς.
Ο μεγαλύτερος φόβος των Ουκρανών είναι οι σαμποτέρ οι οποίοι αποκαλύπτουν στρατηγικές στρατιωτικές θέσεις, εξού και ο έλεγχος των social media είναι αυστηρός.
Επίθεση έγινε χθες και στο Λουτσκ βόρεια του Κιέβου, με τις ουκρανικές Αρχές να φοβούνται ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στα βόρεια, την ώρα που οι Ουκρανοί έχουν ξεκινήσει προσπάθειες ανάκτησης του Χάρκοβο και της Μαριούπολης.