Η εισβολή στην Ουκρανία έχει επαναφέρει την προσοχή του ΝΑΤΟ στη Ρωσία ως στρατηγική απειλή, που με τη σειρά της τροφοδοτεί την αντίληψη της Μόσχας για το δυτικό μπλοκ ασφαλείας ως μιας επεκτατικής δύναμης.
Μετά από έναν μήνα πολέμου, οι καταστροφές είναι τεράστιες τόσο σε υποδομές όσο και σε ανθρώπινο κεφάλαιο.
Οι μεγάλες και στρατηγικές πόλεις της Ουκρανίας, όπως το Κίεβο και η Λβιβ, συνεχίζουν να δέχονται ανελέητους βομβαρδισμούς.
Στη Λβιβ χθες έγιναν δύο πυραυλικές επιθέσεις οι οποίες χτύπησαν αποθήκη καυσίμων και στρατόπεδο επιδιόρθωσης αρμάτων.
Από την έκρηξη στην αποθήκη καυσίμων πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν και ένας συνελήφθη αφού βρέθηκε να τραβάει φωτογραφίες από το σημείο και αργότερα διαπιστώθηκε ότι τις έστειλε σε δύο ρωσικούς αριθμούς.
Ο μεγαλύτερος φόβος των Ουκρανών είναι οι σαμποτέρ οι οποίοι αποκαλύπτουν στρατηγικές στρατιωτικές θέσεις, εξού και ο έλεγχος των social media είναι αυστηρός.
Επίθεση έγινε χθες και στο Λουτσκ βόρεια του Κιέβου, με τις ουκρανικές Αρχές να φοβούνται ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στα βόρεια, την ώρα που οι Ουκρανοί έχουν ξεκινήσει προσπάθειες ανάκτησης του Χάρκοβο και της Μαριούπολης.
Να πάρουμε στα σοβαρά τη συζήτηση για τα πυρηνικά
Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Γιάννης Μάζης, καθηγητής Γεωπολιτικής Πανεπιστημίου Αθηνών, τόνισε ότι οι απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν.
«Αν τεθεί υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσία φυσικά θα χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά. Πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά τη συζήτηση για τα πυρηνικά», τόνισε ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι το πεδίο αντιπαράθεσης Ανατολής και Δύσης έχει πλέον μεταφερθεί στην Αρκτική.
«Το μέτωπο της αντιπαραθέσεως Ανατολής – Δύσης βρίσκεται πλέον στην Αρκτική. Το δυτικό ενδιαφέρον και ιδιαίτερα το αμερικανικό, αντιμετωπίζει με πολύ φόβο την κατίσχυση της Ρωσίας στους υδρογονάνθρακες της Αρκτικής».