Το φαινόμενο της ακρίβειας που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά αλλά και η στάση της Ελλάδας για τον πόλεμο στην Ουκρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, κατά της διάρκεια της εκπομπής «Μεγάλη Εικόνα» με την Νίκη Λυμπεράκη.
Μιλώντας στην εκπομπή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης θέλησε να υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση πραγματοποίησε σύσκεψη για τον επισιτιστικό ανεφοδιασμό με στόχο να στείλει το μήνυμα ότι προσέχει το θέμα ενώ και να αποτιμήσει ποιές είναι οι αναταράξεις στην αγορά και ποιες οι δυνατότητες παρέμβασης. Σημείωσε ότι αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη να ληφθούν δραστικά μέτρα όσον αφορά τον επισιτιστικό ανεφοδιασμό. Πιο συγκεκριμένα, είπε:
«Έκανε αυτήν την σύσκεψη ο πρωθυπουργός για να έχει ο ίδιος την απόλυτη εποπτεία του τι συμβαίνει, ποιες είναι οι δυνατότητες που έχουμε στην χώρα. Αν υπάρχουν πραγματικές ελλείψεις που να πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους δραστικά μέτρα. Δεύτερον για να στείλει αυτό το μήνυμα προς την κοινωνία ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που ασχολείται με αυτό το θέμα, δεν το έχει αφήσει στην τύχη του. Το τρίτο που είχε στόχο αυτή η σύσκεψη, να δούμε ακριβώς ποιες είναι οι δυνατότητες, ποιες είναι οι πηγές από τις οποίες αγοράζουμε αυτά τα προϊόντα, ποιες θα είναι οι ενδεχόμενες αναταράξεις που θα δούμε στην αγορά από την έλλειψη των σιτηρών που έρχονται από τη μεγάλη Ανατολική πεδιάδα που καλύπτει την Ρωσία και την Ουκρανία», ανέφερε αρχικά.
«Το συμπέρασμα είναι ότι σήμερα δεν είναι μία εποχή για άμεσα και δραστικά μέτρα. Δεν έχουμε την ανάγκη να πάρουμε άμεσα και δραστικά μέτρα ενόψει άμεσων ελλείψεων. Είναι σίγουρο ότι πρέπει να υπάρχει παρακολούθηση, για αυτό και δημιουργήθηκε ένα σύστημα παρακολούθησης των προμηθειών, και παρακολουθούμε με προσοχή την εξέλιξη των τιμών και τα φαινόμενα κερδοσκοπίας», πρόσθεσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Γ. Κατρούγκαλος: «Η κυβέρνηση έχει έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα»
Για το φαινόμενο της ακρίβειας ο πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος εξέφρασε σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για “έλλειψη επαφής της κυβέρνησης με την πραγματικότητα”, ενώ παρομοίασε την στάση της με αυτήν της ‘Μαρίας Αντουανέτας’. Επεσήμανε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να ζεστάνουν το σπίτι τους και που τους τελειώνουν τα χρήματα στις 20 του μήνα. Πιο συγκεκριμένα, είπε:
«Το χειρότερο φαίνεται να είναι πράγματι ότι η κυβέρνηση κινείται σε μια άλλη εικονική πραγματικότητα. Δεν είναι ο κ.Βαρβιτσιώτης ο πρώτος υπουργός που ακούω να αντιμετωπίζει το φαινόμενο της ακρίβειας ως Μαρία Αντουανέτα. Ακούσαμε τον υπουργό Ανάπτυξης να λέει ότι για ψυχολογικούς λόγους δεν αγοράζει ο κόσμος, επειδή η αγορά λειτουργεί με βάση την ψυχολογία. Ενώ υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποι μας που δεν μπορούν να ζεστάνουν το σπίτι τους και πολλοί που τελειώνουν τα λεφτά τους στις 20 του μηνός. Και δεν μπορούν ούτε τα τρόφιμα να πάρουν. Να ισχυρίζεται λοιπόν υπουργός της κυβέρνησης ότι τα πράγματα πάνε καλά για την ώρα και ότι ληφθούν μέτρα όταν τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα δείχνει μια παντελή έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Μ. Κατρίνης: «Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μείωση ΦΠΑ»
Ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ Μιχάλης Κατρίνης μίλησε στη «Μεγάλη Εικόνα» και τη Νίκη Λυμπεράκη, και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για «δογματική» αντίληψη στα θέματα της οικονομίας, όπως η μείωση του ΦΠΑ.
Σημείωσε ότι οι τιμές στο καλάθι της νοικοκυράς έχει αυξηθεί κατά 20% τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ αναμένεται να αυξηθεί και άλλο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Υπογράμμισε ότι οι περισσότερες χώρες κρατούν τον ΦΠΑ των βασικών τροφίμων στο 4 με 7% ενώ η Ελλάδα το διατηρεί στο 14%, γεγονός που το χρεώνει στην στασιμότητα της κυβέρνησης.
«Μιλάμε για τα βασικά είδη διατροφής. Αυτά που λέμε το καλάθι της νοικοκυράς, τα οποία έχουν αυξηθεί 20% το τελευταίο τρίμηνο. Και ασφαλείς εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άνοδο 10% το επόμενο διάστημα γιατί ακόμα δεν έχουν ενσωματωθεί οι αυξήσεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε την λύση. Έδωσε οδηγία προχθές για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα βασικά είδη διατροφής. Ακριβώς για να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα σήμερα που έχει 14% ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής», ανέφερε αρχικά.
«Οι πιο πολλές χώρες έχουν 4 έως 7% και μάλιστα έχουν αιτηθεί να κατέβουν ακόμα περισσότερο οι φόροι στα βασικά είδη διατροφής. Εδώ έχουμε μια κυβέρνηση που με λογική δόγματος δεν δέχεται καμία συζήτηση», πρόσθεσε.