Δραματική παραμένει η κατάσταση στην Μαριούπολη. 160.000 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην μαρτυρική πόλη με ελάχιστες ελπίδες διαφυγής μετά και την χθεσινή απάντηση του Κρεμλίνου ότι δεν υπάρχει περίπτωση να οργανωθεί ανθρωπιστική αποστολή μέχρι οι Ουκρανοί να παραδόσουν τα όπλα.
Ένας τεράστιος σωρός από χαλάσματα είναι πλέον η Μαριούπολη.
Μετά από 35 ημέρες ακατάπαυστου ρωσικού σφυροκοπήματος το άλλοτε μεγάλο Ουκρανικό λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα έχει μετατραπεί σε μία πόλη φάντασμα. Οι περισσότεροι από 160.000 εγκλωβισμένοι άμαχοι είναι χωρίς τροφή νερό και ρεύμα, με τα παιδιά τους στην αγκαλιά παλεύουν να επιβιώσουν…
Μία γυναίκα με το παιδί της στην αγκαλιά λέει χαρακτηριστικά πως ζουν, είναι καλά στην υγεία τους, αλλά δεν έχουν τρόφιμα, ούτε νερό και πως όλοι τους έχουν ξεχάσει.
Όσοι κατάφεραν να επιζήσουν της ασύμμετρης ρωσικής επίθεσης και βρήκαν τρόπο να φύγουν από την κόλαση, εξακολουθούν να ζουν έναν εφιάλτη χωρίς τέλος. Ο μικρός Ντίμα εκλιπαρεί τους γιατρούς και τις νοσοκόμες σε νοσοκομείο στην Ζαπορίζια για να δει τον πατέρα του…
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των Ουκρανικών αρχών περισσότεροι από 2000 είναι οι άμαχοι που έχουν χάσει την ζωή τους από τα ρωσικά χτυπήματα στην Μαριούπολη. Περισσότερα από 200 είναι τα παιδιά. Ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά καθώς είναι αδύνατο να καταμετρηθούν όσοι βρίσκονται κάτω από τα χαλάσματα.
Εκτός από το ανθρώπινο δράμα η Μαριούπολη αντιμετωπίζει και τεράστιες, ουσιαστικά ολικές καταστροφές. Περισσότερα από 63.000 είναι τα σπίτια που έχουν γίνει στάχτη. Εφτά από τα συνολικά εννέα νοσοκομεία της πόλης έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ενώ τα δύο που έχουν απομείνει έχουν πολύ σοβαρές ζημιές. Τα 3 μαιευτήρια στην πόλη δεν υπάρχουν πια. Σε συντρίμμια έχουν μετατραπεί 57 σχολεία και 70 παιδικοί σταθμοί.
Στο δράμα των αμάχων, το Κρεμλίνο επίσημα εχθές απάντησε πως δεν υπάρχει περίπτωση να οργανωθεί ανθρωπιστική εκκένωση μέχρι οι ουκρανικές δυνάμεις που μάχονται στην περιοχή να παραδώσουν τα όπλα τους. Το τηλεφώνημα του Εμανουέλ Μακρόν στον Βλαντιμίρ Πούτιν με το συγκεκριμένο αίτημα και την στήριξη Ελλάδας και Τουρκίας έπεσε στο κενό.