Παγκόσμιο συναγερμό έχει σημάνει η απαίτηση του Πούτιν να καταβάλουν οι δυτικές χώρες το τίμημα της αγοράς φυσικού αερίου σε ρούβλια, καθώς μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι μπορεί να εκτροχιάσει την ευρωπαϊκή οικονομία. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια, ήδη, ωστόσο, η Γερμανία έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε τρία επίπεδα.
Λίγες ώρες πριν λήξει το τελεσίγραφο της Μόσχας το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου. Η νέα ανακοίνωση όμως φαίνεται πως είναι προσωρινή για να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά η μετάβαση για ένα διευρυμένο κατάλογο προϊόντων τα οποία θα ζητά να πληρώνεται σε ρούβλια.
Αυτό και μόνο ήταν αρκετό για τη Γερμανική κυβέρνηση να σημάνει συναγερμό.
«Για να προετοιμαστούμε για αυτήν την κατάσταση, ανακοινώνω μία έγκαιρη προειδοποίηση σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή αερίου.Η έγκαιρη προειδοποίηση είναι το πρώτο βήμα τριών πιθανών βημάτων.Αυτό το βήμα παρατηρεί απλά αν όλα είναι κανονικά» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Το πρώτο επίπεδο, που ενεργοποίησε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, είναι απλά μία προειδοποίηση.
Το δεύτερο επίπεδο σημαίνει συναγερμό όταν υπάρχει διατάραξη της προμήθειας αλλά μπορεί να υπάρξει διόρθωση χωρίς παρέμβαση.
Το τρίτο επίπεδο αποτελεί κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και ενεργοποιείται όταν τα μέτρα της αγοράς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις.
Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης είναι προμηθεύονται πολύ μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου με τη Γερμανία να έχει ποσοστό εξάρτησης.
Ποιες χώρες προμηθεύονται φυσικό αέριο από τη Ρωσία:
Γερμανία 58.9%
Ιταλία 40.4 %
Αυστρία 58,6%
Γαλλία 20%
Βουλγαρία 72,8%
Ενώ η Ουγγαρία ξεπερνά το 110,4%
Στον τομέα της διπλωματίας ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου προσπάθησε να υποβαθμίσει ό,τι θετικό βγήκε από τις διαπραγματεύσεις.
«Το θετικό στοιχείο είναι ότι η ουκρανική πλευρά τουλάχιστον άρχισε να μορφοποιεί και να καταγράφει σε χαρτί τι προτείνει.Αυτό είναι θετικό στοιχείο.Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να δούμε κάτι ενθαρρυντικό.Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Την ίδια στιγμή οι αναλυτές παρατηρούν τις κινήσεις Λαβρόφ ο οποίος κατόρθωσε να αποσπάσει την απόλυτη στήριξη της Κίνας με επόμενο σταθμό την Ινδία.
«Η συνεργασία Κίνας και Ρωσίας δεν έχουν όρια.Δεν υπάρχουν όρια για τις δύο χώρες που αγωνίζονται για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας και αντιστέκονται στον ηγεμονισμό» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Κίνας, Wang Wenbin.
Ανησυχία πάντως προκαλούν οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ ότι στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας υπάρχουν διαβουλεύσεις ως προς το αν, πώς και πότε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα πυρηνικά όπλα κρατών μελών της.