Μαρτυρικός και βασανιστικός ήταν ο θάνατος της μικρής Τζωρτζίνας που κατέληξε μέσα σε 20 λεπτά το πολύ, από τη στιγμή που της χορηγήθηκε η θανατηφόρα δόση κεταμίνης.
«Προκαλεί στον ασθενή κρίσεις πανικού. Ψευδαισθήσεις φοβερές ειδικά στα παιδιά. Αίσθημα ότι δεν σου φτάνει η ανάσα. Προκαλεί ταχυκαρδία, αρρυθμία. Βγαίνεις από το σώμα σου, δημιουργεί αστάθεια βάδισης. Είναι τρομακτική η δράση της» αναφέρει ο αναισθησιολόγος, Γιώργος Σταχτός.
«Η κεταμίνη δεν σε σκοτώνει ακαριαία. Είναι πολύ βασανιστικό ξέρετε να δίνεις κεταμίνη» πρόσθεσε ο κ. Σταχτός.
Σύμφωνα με τον αναισθησιολόγο Γιώργο Στάχτο, η δοσολογία κεταμίνης ως αναισθητικό για να χειρουργήσεις ένα 9χρονο κορίτσι είναι τα 2,2 mg ανά λίτρο αίματος. Στο σωματάκι της 9χρονης Τζωρτζίνας βρέθηκαν 6mg ανά λίτρο αίματος.
«Τα 6 mg είναι τεράστια δόση. Είναι τρεις φορές πάνω από την αναισθητική δόση. Τον τρελαίνεις στην ουσία, μαστιγώνεις ολόκληρο τον οργανισμό του, κάνει επιληπτικές κρίσεις» προσθέτει ο αναισθησιολόγος.
Μαζί της στο δωμάτιο του νοσοκομείου όταν ψυχορραγούσε το 9χρονο κορίτσι ήταν μόνο η Ρούλα Πισπιρίγκου. Η μητέρα της Τζωρτζίνας που έχει συλληφθεί με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με πρόθεση αρνείται ακόμα και σήμερα την ενοχή της.
Έψαχνα τρεις εβδομάδες την ποσότητα κεταμίνης
Η κεταμίνη ανιχνεύθηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας πριν από τρεις εβδομάδες από το Εργαστήριο Αθηνών. Όλο αυτό το διάστημα επιστήμονες στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης προσπαθούσαν με συνεχείς επαληθεύσεις να προσδιορίσουν την ποσότητα της ουσίας, που εκ των υστέρων αποδείχθηκε 100% θανατηφόρα.
«Μορφίνη μπορεί να ζητήσει ένας συνάδελφος για να δώσει. Κεταμίνη δεν μπορεί απαγορεύεται. Μόνο από εξειδικευμένους αναισθησιολόγους.
Πώς όμως ένα τόσο επικίνδυνο φάρμακο στο οποίο γιατροί άλλης ειδικότητας δεν έχουν πρόσβαση, βρέθηκε στα χέρια ενός ιδιώτη; Δεν υπάρχει νόμιμη οδός για να φτάσει κεταμίνη στα χέρια ενός ιδιώτη.» αναφέρει ο κ. Σταχτός.
Πώς βρέθηκε στα χέρια της
Η κεταμίνη αποτελεί ένα απόλυτα ελεγχόμενο φάρμακο. Προμηθεύεται μόνο σε νοσοκομεία και πιστοποιημένους κτηνιάτρους. Χρησιμοποιείται ευρέως ως αναισθητικό στα ζώα με τους κτηνιάτρους να προμηθεύονται τις συσκευασίες, αφού πρώτα έχουν προσκομίσει τα ανάλογα δικαιολογητικά.
«Ιδιώτες δεν μπορούν να την προμηθευτούν. Την προμηθευόμαστε από τις κτηνιατρικές φαρμακαποθήκες. Σε ελληνικά σάιτ η κεταμίνη πουλιέται μόνο με την επίδειξη της άδειας λειτουργίας του κτηνιατρείου» δηλώνει ο κτηνίατρος, Δημήτρης Γαρμπής.
«Δεν είναι κανένα σκεύασμα ιδιαίτερα ακριβό. 10ml είναι γύρω στα 15 ευρώ. Αυστηρά από τον νόμο δεν μπορεί να το προμηθευτεί ιδιώτης» αναφέρει ο κτηνίατρος, Δημήτρης Τσοκάνος.
Οι αρχές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο η 33χρονη να είχε προμηθευτεί την κεταμίνη μέσω διαδικτύου εκεί όπου η τιμή της ποικίλλει ανάλογα με τη μορφή και την ποσότητα της παραγγελίας. Μια αμπούλα ενδεικτικά ανέρχεται στα 83 ευρώ ενώ σε μορφή σκόνης ανέρχεται στα 61. Αμερικανικό σάιτ πουλάει 2mg κεταμίνης έναντι 190 δολαρίων.
Αναζητούν κεταμίνη και στα άλλα δύο παιδιά
Οι αστυνομικοί ερευνούν αν η ουσία μπορεί να συνδεθεί με τα 9 συνολικά επεισόδια σπασμών που είχε η 9χρονη Τζωρτζίνα. Δεν αποκλείεται λοιπόν, να έγιναν 9 απόπειρες ανθρωποκτονίας σε βάρος του μικρού κοριτσιού, με τον ιατροδικαστή Τσαντίρη να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να κατέληξε και η μικρή Μαλένα με το ίδιο δηλητήριο.
«Υπάρχουν κάποια ευρήματα που αν συσχετισθούν με τη γνώση που έχουμε τώρα μπορεί και ο θάνατος το ’19 να έγινε με την χρήση της ίδιας ουσίας» αναφέρει ο ιατροδικαστής, Τσαντίρης.
Με όλους τους πιθανούς τρόπους μπορεί να χορηγηθεί η εν λόγω ουσία -από τη μύτη, το στόμα, ενδομυϊκά ή ενδοφλέβια. Ωστόσο ο ταχύτατος θάνατος της Τζωρτζίνας προϊδεάζει τους ειδικούς πως η χορήγηση της κεταμίνης να έγινε ενδοφλέβια.