Ο διευθυντής του εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, μίλησε στο «MEGA Καλημέρα» για την κεταμίνη, που φέρεται ότι χορήγησε η Ρούλα Πισπιρίγκου στην κόρη της Τζωρτζίνα, ουσία που οδήγησε στον θάνατο την 9χρονη.
Ο κ. Κούβελας τοποθετήθηκε σχετικά με την ουσία που βρέθηκε στον οργανισμό της 9χρονης Τζωρτζίνας.
«Η κεταμίνη είναι ένα περίεργο φάρμακο που χρησιμοποιείται στην αναισθησιολογία, θεωρείται ένα από τα ενδοφλεβίως χορηγούμενα φάρμακα που προκαλούν ύπνο και χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά σε παιδάκια, σε πολύ μικρή ποσότητα. Προκαλεί μία αποκοπή, πέρα από το ότι κοιμάται ο ασθενής, αποκόβεται ο πόνος από το σώμα στον εγκέφαλο. Δημιουργεί διάφορα προβλήματα, ψευδαισθήσεις, ενώ τα παιδιά το ανέχονται, και είναι ασφαλές. Είναι ενέσιμο», υποστήριξε αρχικά.
«Όλες οι ουσίες είναι εύκολο να ανιχνευθούν αρκεί να τα ψάξουμε. Τα 6 μιλιγκράμ είναι αρκετή ποσότητα και προκαλούν ύπνο και αναλγησία. Η κεταμίνη είναι ουσία χειρουργείου, δεν την χορηγούμε σε όποιονδήποτε», συμπλήρωσε ο κ. Κούβελας.
«Είναι δύσκολο να βρει κανείς κεταμίνη. Οι γιατροί προσέχουν τα φάρμακα που δίνουν. Δεν υπάρχει στην αγορά η αγορά κεταμίνης για κοινή χρήση, πολλοί χρήστες το χρησιμοποιούν γιατί είναι ψυχεδελική ουσία. Ωστόσο, την παράνομη αγορά μπορεί να βρεθεί. Αποκόπτεται το σώμα από τον εγκέφαλο, δεν χορηγείται ως αντικαταθλιπτικό», ξεκαθάρισε.