Μια μεγάλη ομάδα γιατρών περιτριγυρίζει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, όσο μάλιστα πλησιάζει σε ηλικία κατά την οποία είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα.
Η ρωσική ομάδα ερευνητικής δημοσιογραφίας Proekt αναφέρει μάλιστα ότι ο Γεβγκένι Σελιβάνοφ, ένας χειρουργός που ειδικεύεται στον καρκίνο, έχει επισκεφθεί τον Πούτιν 35 φορές μέσα σε τέσσερα χρόνια – δηλαδή, περίπου κάθε 40 ημέρες – στην κατοικία του στο Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Σελιβάνοφ έμεινε εκεί για συνολικά 166 ημέρες μέσα σε αυτό το διάστημα.
Φήμες θέλουν τον Πούτιν να καταφεύγει ακόμη και στην εναλλακτική ιατρική και, μεταξύ άλλων, να έχει κάνει μπάνιο στο… αίμα από τα κέρατα ελαφιών, σε επίσκεψή του στην περιοχή Αλτάι στη Σιβηρία. Η πρακτική, που παραδοσιακά γίνεται για δύναμη και μακροζωία, δεν απέφερε κάτι, πάντως.
Οι λεπτομέρειες για τις πρακτικές του Πούτιν ήλθαν στο φως από την Proekt, έπειτα από έρευνα δημοσιευμένων εγγράφων της ρωσικής κυβέρνησης. Σε αυτά φαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι οι γιατροί της προεδρικής κλινικής έμεναν σε τέσσερα διαφορετικά ξενοδοχεία κοντά στην προεδρική κατοικία στο Σότσι, μεταξύ του 2016 και του 2020, όσο ο πρόεδρος ήταν στην πόλη ή όσο ήταν μυστηριωδώς απών από δημόσιες εκδηλώσεις.
Το Κρεμλίνο, όπως τονίζουν οι Times, διαψεύδει συστηματικά κάθε αναφορά που μιλά για προβλήματα υγείας του Πούτιν. Ούτως ή άλλως, η προσωπική ζωή του προέδρου της Ρωσίας περιβάλλεται από μυστήριο.
Μια ομάδα γιατρών, σύμφωνα με το Proekt, πάντοτε φτάνει στο Σότσι πριν από τον πρόεδρο, πολλές φορές μάλιστα ο αριθμός τους αυξάνεται σημαντικά.
Η έρευνα έδειξε ότι σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, το 2016 και το 2019, ο Πούτιν είχε υποβληθεί σε επέμβαση ή σε κάποια σοβαρή ιατρική πράξη, πιθανόν στην πλάτη. Το 2016 είχε να εμφανιστεί δημόσια για πέντε ημέρες, ενώ πριν κυκλοφορούσαν φήμες ότι τραυματίστηκε κατά την ιππασία και κούτσαινε.
Ως το 2019, δηλαδή πριν από την πανδημία, η ομάδα των γιατρών που συνόδευαν τον Πούτιν στο Σότσι είχε φτάσει τα εννέα άτομα. Από αυτούς τρεις ήταν τακτικοί (δύο ωτορινολαρυγγολόγοι και ο Σελιβάνοφ), ενώ κατά καιρούς περιλαμβάνονταν στην ομάδα αναισθησιολόγοι, ένας νευροχειρουργός, ένας λοιμωξιολόγος και ένας εντατικολόγος.