Η κλινική ψυχολόγος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών μίλησε στην εκπομπή «Ελένη» και ανέλυσε τον ρόλο του πατέρα στην ελληνική οικογένεια.
Aναφερόμενη αρχικά στον Μάνο Δασκαλάκη ως πατέρα και τη συνολική του στάση, η κ. Κανδαράκη τόνισε πως είναι σημαντικό να ξέρουμε κατά πόσο ήταν παρών ο εν λόγω πατέρας μέσα στο σπίτι και είναι βασικό να ξεφύγουμε από την εικόνα του «πατέρα-κουβαλητή».
Έχει νόημα να καταλάβει ο άντρας και η γυναίκα πως είναι μαζί σε όλο αυτό το κομμάτι. Δεν είναι μόνο ευθύνη της μητέρας το κομμάτι του μεγαλώματος» τόνισε η ψυχολόγος.
Επισήμανε επίσης πως ένα ζευγάρι που δεν τα πάει καλά μεταξύ τους, έχει συγκρουσιακές σχέσεις αυτόματα σημαίνει πως δεν μπορούν να είναι και καλοί γονείς στα παιδιά τους. Το γονεϊκό και το συντροφικό είναι αλληλένδετα.
Σε ό,τι αφορά τη θέση του πατέρα στην ελληνική οικογένεια, ανέφερε πως πρέπει να δείχνει στη μητέρα πόσο σημαντική είναι. «Αν λείπει ο πατέρας είναι πολύ πιθανό η μητέρα να αναπτύξει παθολογική σχέση με τα παιδιά, πάει ουσιαστικά να πάρει την αγάπη από τα παιδιά, που δεν παίρνει από τον πατέρα».
Τόνισε πως είναι σημαντικό να χτιστεί μία δυάδα μεταξύ του πατέρα και του παιδιού και να μην υπάρχει σύνδεση μόνο μέσω της μητέρας.
Ερωτηθείσα για την συμβολή της μητέρας στην «απομάκρυνση» του πατέρα από το παιδί, η κ. Κανδαράκη απάντησε πως συμβαίνει πολύ συχνά, ιδίως όταν η ίδια ως παιδί έχει στερηθεί τη μητρική αγάπη, με αποτέλεσμα με το που γίνει μάνα να δεθεί υπερβολικά με το βρέφος και δώσει στον πατέρα έναν συμπληρωματικό ρόλο.
Ολοκληρώνοντας, τόνισε πως πρέπει η οικογένεια ως σύνολο να έχει μία διασύνδεση με ιατρικές υπηρεσίες, δομές πρόνοιας, σχολικές υπηρεσίες, να υπάρχει ένα δίκτυο το οποίο συνδέεται άμεσα.