Με την κατάθεση του δεύτερου μάρτυρα κατηγορίας, ο οποίος έχει καταγγείλει το βιασμό του από τον Δημήτρη Λιγνάδη, συνεχίστηκε εχθές η δίκη του προφυλακισμένου πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας. Στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι!» μίλησε η δικηγόρος του θύματος, Μαρία Κουρτέση.
Ο νεαρός, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, απάντησε σε ερωτήσεις, τόσο των δικηγόρων προς υποστήριξη της κατηγορίας, όσο και του συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορούμενου.
Ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη, ζήτησε από τον μάρτυρα να αναπαραστήσει τη σκηνή του καταγγελλόμενου βιασμού, πλησιάζοντάς τον. Ο μάρτυρας έκανε μία κίνηση απώθησης προς τον συνήγορο υπεράσπισης και ζήτησε ο κ. Κούγιας να μην τον πλησιάζει.
Ο κ. Κούγιας ζήτησε από τον μάρτυρα να δείξει πώς έγινε η καταγγελλόμενη πράξη, με την πρόεδρο του δικαστηρίου να του ζητάει, όταν ολοκλήρωσε τη διαδικασία, να επιστρέψει στη θέση του.
Νωρίτερα, εξεταζόμενος από την πολιτική αγωγή ξέσπασε σε κλάματα, καθώς αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά στην καταγγελία του κατά του Δημήτρη Λιγνάδη: «Με ένοιαζε ότι είχε συμβεί ο βιασμός. Με ένοιαζε ότι δεν έπρεπε να μου συμβεί αυτό. Όλοι μου έλεγαν να μην πάω. Οι δικοί μου, οι φίλοι. Όλοι μου είπαν να μην πάω γιατί φοβόντουσαν τον κατηγορούμενο, όσα μπορούσαν να συμβούν στο δικαστήριο. Λες και ο βιασμός δεν είναι κάτι σοβαρό, λες και ο βιασμός δεν είναι κάτι…».
Τέλος, ως προς τα όσα έλαβαν χώρα στο ξενοδοχείο της Επιδαύρου, μίλησε για ένα πολύ βίαιο περιστατικό, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν αμύνθηκε: «Δεν μπορούσα. Είχα παγώσει. Ένιωθα τα χέρια μου δεμένα, ενώ δεν ήταν. Αυτό το σοκ που δεν μπορείς να κουνηθείς, το έχετε νιώσει ποτέ;».
Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα.
«Πρέπει να υπάρχει σεβασμός και στο τεκμήριο της αλήθειας ανθρώπων που καταγγέλλουν σοβαρά περιστατικά, όπως ο βιασμός»
«Γενικά οι ποινικές δίκες είναι πολύ επίπονες και δύσκολες. Μία ποινική δίκη είναι μια κορυφαία στιγμή της πολιτείας να εξετάσει πολύ σοβαρές καταγγελίες. Φυσικά και υπάρχει σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας, αλλά θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός και στο τεκμήριο της αλήθειας ανθρώπων που καταγγέλλουν σοβαρά περιστατικά, όπως ο βιασμός. Οι μάρτυρες καλούνται να περιγράψουν εκ νέου τα όσα βίωσαν και αυτό επηρεάζει την ψυχολογία τους. Οι καταγγέλλοντες θα ταλαιπωρηθούν και θα δεχτούν πολύ σκληρές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ο εντολέας μου είχε μια δύσκολη συναισθηματική στιγμή. Ένας άνθρωπος που πρέπει να περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια αυτό που υπέστη, θα πρέπει να τα υποστεί όλα αυτά», σημείωσε η κ. Κουρτέση.
«Στις καταθέσεις αυτών των ανθρώπων υπήρξαν στοιχεία που αναφέρουν ότι αυτά τα παιδιά τα καλούσε ο κατηγορούμενος σε θεατρικές παραστάσεις, τους έδινε εισιτήρια, ώστε να τα δελεάσει. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε παρουσία τους και σε παράσταση που πρωταγωνιστούσε ο κ. Ρουβάς», συνέχισε.
«Το γιατί το θύμα παρέμεινε σπίτι του, το αν τον ερωτεύτηκε ή όχι, είναι μια τεράστια συζήτηση που αφορά στα στοιχεία της δικογραφίας, και μιας διαδικασίας που θα φτάσει μέχρι και το Μάιο. Αυτά αξιολογούνται κομμάτι – κομμάτι μέσα σε μια ακροαματική διαδικασία. Ισχυρίζονται τα θύματα ότι υπάρχει μέθοδος με την οποία πείστηκαν ότι είτε αυτό που τους συνέβη δεν ήταν αυτό που ήταν, είτε ότι έπρεπε να τους συμβεί», τόνισε η ίδια κλείνοντας.