Βαθιά το χέρι στην τσέπη αναγκάζονται να βάζουν καθημερινά οι πολίτες, που βλέπουν το κόστος της κάλυψης των αναγκών τους συνεχώς να αυξάνεται, με την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα να έχουν «γονατίσει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Νικήτας Κακλαμάνης, βουλευτής της ΝΔ, και Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τα ανακουφιστικά μέτρα θα ανανεώνονται μέχρι το τέλος του χρόνου»
«Τρία πράγματα είναι δεδομένα: Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός των 2 δις, η τροπολογία που θα δημοσιοποιούνται τα ονόματα όσων αισχροκερδούν, και έχουμε και άλλη μία τροπολογία που αφορά στο πλαφόν στις αυξήσεις των ενοικίων. Τα όποια ανακουφιστικά μέτρα θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες από την κυβέρνηση, θα έχουν ισχύ τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, και κατά την άποψή μου θα ανανεώνονται μέχρι το τέλος του χρόνου», σημείωσε ο κ. Κακλαμάνης.
«Η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει πλέον νομίζω δρομολογηθεί, και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός θα ζητήσει η ΕΕ να πάρει κεντρικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά στο ενεργειακό κόστος», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης είναι κατώτερα των περιστάσεων»
«Νομίζω ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στη διάγνωση της διάρκειας των πολλαπλών κρίσεων. Θεωρώ ότι αυτή είναι η δομική αδυναμία στη μέχρι τώρα κυβερνητική διαχείριση. Η κυβέρνηση και στο κομμάτι της υγειονομικής κρίσης, και της ενεργειακής, και της ακρίβειας, είχε την αίσθηση ότι είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, περιορισμένης διάρκειας, για αυτό και τα αντανακλαστικά της ήταν πάντα κατώτερα των περιστάσεων», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Ξανθός.
«Σήμερα η κοινωνία υφίσταται μια αφόρητη πίεση, και τα όποια μέτρα λαμβάνονται δεν μπορούν να αλλάξουν αυτή την τάση. Στην ΕΕ πρέπει να υπάρξει κοινό μέτωπο ώστε να παραταθεί η ρήτρα διαφυγής και να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση, και να υπάρξει νέο πακέτο παρέμβασης, αντίστοιχο με το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα ενσωματώσει τις νέες ανάγκες τις ενεργειακής κρίσης», συνέχισε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι «Πρέπει στο εσωτερικό δε γίνει μια δομική παρέμβαση στη διαμόρφωση των τιμών. Δομική παρέμβαση σημαίνει μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, και πλαφόν στις τιμές τις ενέργειας. Έχουμε ένα πληθωρισμό 8,9%, που είναι σε μεγάλη απόκλιση από το μέσο όρο της Ευρώπης».
«Αυτή η κυβέρνηση κάνει ατελέσφορη και προβληματική διαχείριση. Για αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει αλλαγή πορείας στο πολιτικό σκηνικό για να περισώσουμε ό,τι είναι δυνατόν και να υπάρξει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ανθεκτικότητα της κοινωνίας, της οικονομίας και τη χώρας», τόνισε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Ξανθός.
«Έχουμε φτωχοποίηση των εργαζόμενων & διάλυση της μεσαίας τάξης»
«Συμφωνούμε όλοι σε βασικά σημεία ενίσχυσης της κοινωνίας, και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, οπότε θα μπορούσε να υπάρξει συναίνεση σε αυτό το κομμάτι. Έχουμε πλέον μια τεράστια επίταση των κοινωνικών ανισοτήτων. Έχουμε φτωχοποίηση των εργαζόμενων, έχουμε διάλυση της μεσαίας τάξης. Την ίδια στιγμή που θα έπρεπε να μιλάμε για μακροπρόθεσμες προτάσεις, εμείς κοιτάζουμε κοντόφθαλμα. Στο εξωτερικό μιλούν για τετραήμερη εργασία χωρίς μείωση μισθού, μιλάνε για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, μιλούν για επενδύσεις και αμυντικές δαπάνες που δε θα περνούν στο έλλειμα και στο χρέος, για ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού. Οι συνταξιούχοι θα πάρουν φέτος αυξήσεις 3-4-5% που είναι ψίχουλα μπροστά στην αύξηση του πληθωρισμού. Πώς θα ζήσουν όλοι αυτοί;», ανέφερε από την πλευρά του ο διευθυντής σύνταξης του in.gr, Βασίλης Κανέλλης.
«Άλλο συνεννόηση, άλλο συγκυβέρνηση. Μερικά από αυτά που είπε ο κ. Ξανθός θα τα δει να εξαγγέλλονται πριν ή αμέσως μετά το Πάσχα και ελπίζω να τα ψηφίσουν στη Βουλή. Αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικά από τα δύο προηγούμενα, αλλά ο ιός είναι ακόμα εδώ. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», απάντησε ο κ. Κακλαμάνης.
«Έχουμε συνδυασμό της πανδημίας, και νέων κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων που έχουν επιβαρύνει πάρα πολύ την κοινωνία. Αυτό το τοπίο απαιτεί πλέον άλλου τύπου στρατηγική, που θα ενισχύει το κοινωνικό κράτος, τα δημόσια συστήματα υγείας και θα ενισχύει τις παρεμβάσεις στην αγορά. Η κρίση αυτή αναδεικνύει δύο δρόμους, ένα προοδευτικό και ένα συντηρητικό», είπε κλείνοντας ο κ. Ξανθός.