Τέλος μια για πάντα στην ενεργειακή εξάρτηση της χώρας είναι αποφασισμένη να βάλει η κυβέρνηση αξιοποιώντας τα αποτελέσματα ερευνών που δείχνουν ένα πάμπλουτο υπέδαφος σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
«Έχουμε ενδείξεις που μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους και πρέπει να ξέρουμε αν έχουμε αποθέματα φυσικού αεριού. Θα το ξέρουμε στο τέλος του 2023», είπε ο πρωθυπουργός, δίνοντας το σήμα για επιτάχυνση των ερευνών.
Την αισιόδοξη είδηση αποκάλυψε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τις εκτιμήσεις επιβεβαιώνει ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης.
Ο χάρτης με τα ελληνικά κοιτάσματα
Το ινστιτούτο επικαλείται πρόσφατες μελέτες της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά και δημοσιεύσεις έγκριτων ακαδημαϊκών και εταιρειών, που όλοι συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ύπαρξης πολύ σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στη χώρα:
– Δυτικά και νότια της Κρήτης
– Στον Θερμαϊκό
– Τη Θάσο
– Τη βορειοδυτική Πελοπόννησο
– Το Ιόνιο πέλαγος
Στις θαλάσσιες περιοχές όπου έχουν διεξαχθεί αναγνωριστικές σεισμικές έρευνες, έχουν ήδη προδιαγραφεί πάνω από 30 πιθανοί ερευνητικοί στόχοι, οι οποίοι, με συμπληρωματικές έρευνες, θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε στόχους ερευνητικών γεωτρήσεων για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Τα πλεονεκτήματα
Τα πλεονεκτήματα της χώρας μας θα είναι:
– Αποδέσμευση από τις εισαγωγές φυσικού αερίου
– Δε θα επηρεάζεται από γεωπολιτικές κρίσεις
– Θα πάψει η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο
– Θα αποκτήσει ένα γεωπολιτικό όπλο
– Θα ενισχύσει τις ελληνικές θέσεις για την ΑΟΖ
Εφικτή η αξιοποίηση των κοιτασμάτων
Στο ερώτημα αν υπάρχει χρόνος για την ανακάλυψη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, δεδομένης της πολιτικής απανθρακοποίησης της ΕΕ, το ΙΕΝΕ απαντά θετικά, επικαλούμενο τις ταχείες διαδικασίες που εφάρμοσε η Αίγυπτος για την έναρξη παραγωγής από τα κοιτάσματα Zohr και Tuna.
Η αποκαλυπτική μελέτη καταδεικνύει πως η Ελλάδα θα εξασφάλιζε σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη σε περίπτωση ανακάλυψης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, για τα οποία υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις.
Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις αναμένονται κάθε στιγμή.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΝΕ, «υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις για ύπαρξη γεωλογικών δομών, ικανών να περιέχουν σημαντικότατες ποσότητες, κυρίως φυσικού αερίου, οι οποίες, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν από γεωτρήσεις, θα μπορούσαν να καλύψουν ένα σοβαρό ποσοστό ή και πλήρως τις ανάγκες της χώρας, όσο και να λειτουργήσουν ως μοχλός συγκράτησης επερχόμενων αυξήσεων τιμών, με πολλαπλές θετικές συνέπειες».
Πάνω από 250 δισ. ευρώ αξίζει το ΦΑ της Ελλάδας
Ερευνητές λένε πως αν είναι επιτυχημένο το 1/4 των γεωτρήσεων στις γεωλογικές δομές που έχουν εντοπιστεί στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης, τότε οι δομές αυτές θα μπορούσαν να φιλοξενούν δυνητικά αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου, ικανών να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της ΕΕ.
Η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ.