Η μάχη στο Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία μπορεί να αποβεί καθοριστική.
Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα και οι ομόλογοί του της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας βρίσκονται καθ’ οδόν προς το Κίεβο όπου θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα σύμβουλος του Ντούντα.
Πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν επισκεφθεί την ουκρανική πρωτεύουσα μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.
«Κατευθυνόμαστε στο Κίεβο με ένα ισχυρό μήνυμα πολιτικής στήριξης και στρατιωτικής βοήθειας», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.
Τις τελευταίες ημέρες όλα δείχνουν ότι η Ρωσία ενισχύει όσο μπορεί τις δυνάμεις της στο Ντονμπάς για να δοθεί η «τελική μάχη» για την περιοχή στην ανατολική Ουκρανία.
Πληροφορίες αναφέρουν πως, η Μόσχα προλειαίνει το έδαφος για μια παρατεταμένη μάχη που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει μεγάλες απώλειες και στις δύο πλευρές.
Στρατιωτικοί αναλυτές είναι επιφυλακτικοί στο να προβλέψουν ποιος θα κερδίσει τη μάχη για τη βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας, το Ντονμπάς, και μιλούν για μια κρίσιμη σύγκρουση που πιθανότατα θα είναι βάναυση και ίσως να καθορίσει και την έκβαση ολόκληρου του πολέμου.
Μπάιντεν: Τι ακριβώς είπε για τη «γενοκτονία» στην Ουκρανία
Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν μίλησε για «γενοκτονία» που συντελείται από τη Ρωσία.
Η συγκεκριμένη αναφορά έχει ήδη προκαλέσει τεράστια συζήτηση, με τον απερχόμενο Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να «αδειάζει» τον Αμερικανό ομόλογό του και να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι θέλει να είναι προσεκτικός με τους όρους.
Τι είπε ο Αμερικανός πρόεδρος
Ο όρος «γενοκτονία» χρησιμοποιήθηκε από τον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αϊόβα.
«Ο οικογενειακός σου προϋπολογισμός, η δυνατότητά σου να γεμίζεις το ρεζερβουάρ σου, τίποτα από όλα αυτά δεν θα πρέπει να εξαρτάται από το αν ένας δικτάτορας κηρύσσει πόλεμο και διαπράττει γενοκτονία μισό κόσμο μακριά», είπε, ανάμεσα σε άλλα, ο Αμερικανός πρόεδρος.
Στη συνέχεια, καθώς επιβιβαζόταν στο αεροσκάφος του, ξαναρωτήθηκε για τον συγκεκριμένο όρο και υπερασπίστηκε τη χρήση του. Η απάντησή του ήταν η εξής: «Ναι, το αποκάλεσα γενοκτονία. Είναι όλο και πιο ξεκάθαρο ότι ο Πούτιν προσπαθεί να σβήσει ακόμη και την ιδέα να μπορείς να είσαι Ουκρανός.
Και ο όγκος, οι αποδείξεις πληθαίνουν. Είναι διαφορετικό από ό, τι την προηγούμενη εβδομάδα», υποστήριξε.
«Οι περισσότερες αποδείξεις προέρχονται από τα κυριολεκτικά φρικτά πράγματα που έχουν κάνει οι Ρώσοι στην Ουκρανία. Και θα μάθουμε σίγουρα ακόμη περισσότερα για την καταστροφή.
Και θα αφήσουμε τους δικαστές να αποφασίσουν διεθνώς αν ή όχι συνιστά γενοκτονία, αλλά για μένα σίγουρα φαίνεται ότι είναι», είπε ακόμη.
Βίκτορ Μεντβέντσουκ: Από επίδοξος αντικαταστάτης του Ζελένσκι, αιχμάλωτος πολέμου
Στα χέρια των Ουκρανών είναι ο φιλορώσος πολιτικός Βίκτορ Μεντβέντσουκ, για τον οποίο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε να τον ανταλλάξουν με αιχμαλώτους πολέμου.
Ο Μεντβέντσουκ είναι πρόεδρος του φιλορωσικού πολιτικού κόμματος «Για τη Ζωή» και θεωρείται στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο ο ίδιος αναφέρει ως «προσωπικό φίλο».
Ο φιλορώσος πολιτικός είχε τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση τον Μάιο του 2021, αφού του ασκήθηκε δίωξη για «εσχάτη προδοσία» και «απόπειρα λεηλασίας των φυσικών πόρων στην Κριμαία», την ουκρανική χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.
Την 26η Φεβρουαρίου, δύο ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Αστυνομία διαπίστωσε την εξαφάνισή του όταν έκανε επίσκεψη για έλεγχο.