Αύξηση του κατώτατου μισθού από την Πρωτομαγιά προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον ΟΑΕΔ, ενώ υπογράμμισε ότι δρομολογείται νέο στεγαστικό πρόγραμμα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ιδιοκατοίκησης που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια.
Με την ανεργία να μειώνεται πάνω από τέσσερις μονάδες, τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση που καταγράφηκε στην Ευρώπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον νέο ΟΑΕΔ με τίτλο «Δουλειές Ξανά», προανήγγειλε γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού την πρωτομαγιά.
«Το να προεξοφλείτε την αποτυχία δεν είναι στρατηγική», είπε ο πρωθυπουργός.
Δύο χρόνια παρέμεινε καθηλωμένος ο βασικός μισθός απαντά η αξιωματική αντιπολίτευση, με την τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, να παρατηρεί δηκτικά ότι ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να αναφερθεί στην τροπολογία για τις συντάξεις fast track.
«376.645 εκκρεμείς συντάξεις, αυτός είναι ο πανικός και ο εμπαιγμός σας».
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε κρατική παρέμβαση και νέο στεγαστικό πρόγραμμα μέσω του ΟΑΕΔ για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ιδιοκατοίκησης.
«Το πρόβλημα είναι ουσιαστικό πια. Πρέπει να αντιμετωπιστεί, και η άλλη όψη μιας αγοράς ακινήτων που ευημερεί αυξάνει ακόμα περισσότερο την πίεση να δρομολογήσουμε πολιτικές έξυπνες στέγης κυρίως για τα νέα ζευγάρια».
Ως ένδειξη σεβασμού ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να αναγνωρίσει ότι ήταν το ΚΙΝΑΛ που έθεσε πρώτο στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της κοινωνικής στέγης σημειώνουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επικαλείται την εμπειρία που αποκόμισε από τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στη Λισαβόνα.
«Χρειάζεται να αποκτήσουμε ένα δημόσιο απόθεμα κατοικιών, το οποίο δε θα διατίθεται για ιδιοκατοίκιση όπως στο παρελθόν, αλλά προς ενοικίαση. Ειδική πρόβλεψη θα πρέπει να υπάρξει για νέες οικογένειες, ώστε να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση του δημογραφικού».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον ΟΑΕΔ περισσότερο ως παγίδα για τους ανέργους, χαιρετίζοντας τον εκσυγχρονισμό του σε ένα σύγχρονο εργαλείο που θα βάλει τέλος στη διπλή αδικία όπως είπε της ανεργίας και του αποκλεισμού από την εργασία.
«Το γνωστό πλέον ιδεολόγημα της ‘ατομικής ευθύνης’ έφτασε και στους ανέργους. Τους χαρακτηρίζετε εμμέσως υπεύθυνους για την ανεργία τους. Τους θέλετε ευέλικτους, εργαζόμενους μιας χρήσης, καταρτιζόμενους για λίγους μήνες», είπε, από τη μεριά του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας.