Αρνητικά επηρεάζει τις σχέσεις και την επικοινωνία η προσκόλληση στο κινητό, που προσλαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Για το φαινόμενο που υποδηλώνει περιφρόνηση στον συνομιλητή, πραγματοποιήθηκε έρευνα, από την οποία προκύπτει ότι οι 9 στους δέκα χρήστες, ηλικίας 18 έως 44 ετών, έχουν σχέση εξάρτησης με το κινητό τους.
Πόσες φορές όταν βρίσκόμαστε εν μέσω μιας συζήτησης δεν ακούμε και δεν προσέχουμε τον συνομιλητή μας αλλά κοιτάζουμε το κινητό μας; Το φαινόμενο αυτό ακούει στο όνομα phubbing και είναι ήδη εδώ επηρεάζει τις ζωές μας και τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους μας. Το φαινόμενο του phubbing είναι ένα φαινόμενο που όλοι βλέπουμε καθημερινά, εντός και εκτός σπιτιού, αλλά οι περισσότεροι δεν το αναγνωρίζουμε και δεν το αντιλαμβανόμαστε όταν το κάνουμε.
Πρόσφατη ποσοτική έρευνα που διεξήχθη στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18-44 ετών, ενεργούς χρήστες smartphone, έριξε αρκετό φως στον τρόπο εκδήλωσης του Phubbing. Ένα ποσοστό παραδέχεται ότι ασχολείται με το κινητό του κατά τη διάρκεια οικογενειακών και φιλικών στιγμών, ενώ παράλληλα διαπιστώνει πως και ο περίγυρός του κάνει αντίστοιχα πολλές φορές το ίδιο. Πιο συγκεκριμένα:
· 84% δήλωσε ότι ασχολείται με το κινητό όταν βρίσκεται με την παρέα του, ενώ το 78% όταν βρίσκεται με την οικογένειά του.
· 97% έχει παρατηρήσει άτομα της ίδιας ηλικίας να ασχολούνται με το κινητό τους, ενώ είναι με παρέα, ενώ το 90% όταν βρίσκεται με την οικογένειά τους.Βάσει της έρευνας 9 στους 10 ερωτηθέντες έχουν σχέση εξάρτησης με το κινητό τους (87%) , με 1 στους 3 να δηλώνει ότι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό, ενώ 2 στους 3 δηλώνουν ότι προσπαθούν να μειώσουν τη χρήση του (60%)
Το φαινόμενο του phubbing γίνεται αντιληπτό όταν το δεχόμαστε και όχι όταν το κάνουμε οι ίδιοι καθώς συνηθίζεται με τον εαυτό μας ι να είμαστε πιο επιεικείς ενώ με τους γύρω μας πιο αυστηροί. Το φαινόμενο όμως υφίσταται και επηρεάζει τις ανθρώπινες σχέσεις της ζωής μας που έχουν αξία.