Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της Πάτρας, με τους θανατούς των μικρών τριών αδελφών της ίδιας οικογένειας, με τους ιατροδικαστές να ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον. Ο Γρηγόρης Λέων, Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, μίλησε ξεκάθαρα για λάθη, τα οποία μάλιστα όπως τόνισε «δεν είναι αθώα».
Την ώρα που έχει δοθεί εισαγγελική παραγγελία για επανεξέταση στις ιατροδικαστικές εκθέσεις στους θανάτους των δύο πρώτων παιδιών, που ανέφεραν ως αίτιες θανάτου την ηπατική ανεπάρκεια στην 3,5 ετών Μαλένα και την αγενεσία φλεβοκόμβου στην 6 μηνών Ιρίδα, για πρώτη φορά ο έμπειρος ιατροδικαστής βάζει στο κάδρο της έρευνας και συναδέλφους του.
Επιπλέον, η γιατρός της Μαλένας, που από την πρώτη στιγμή επέμενε ότι το κοριτσάκι αποκλείεται να έχει καταλήξει από ηπατική ανεπάρκεια διότι δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα στο συκώτι, μιλώντας στο Live News ανέφερε:
«Είναι λογικό και πολύ σωστά επανεξετάζεται η ιατροδικαστική έκθεση για τη Μαλένα. Ακόμα και μέχρι σήμερα, εγώ επιμένω ότι το παιδί δεν είχε ηπατική ανεπάρκεια και δεν πέθανε από αυτό. Στη Μαλένα είχαν γίνει εξετάσεις στο συκώτι μια ημέρα πριν καταλήξει και ήταν άριστες. Δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Ήταν υγιέστατη. Τρία χρόνια μετά δεν ξέρουμε απ’ ότι τι πέθανε το παιδί».
Η παθολογική αίτια που κατέγραψε η ιατροδικαστή έκθεση ως αιτία θανάτου στη Μαλένα, είχε σαν αποτέλεσμα να μην ανοίξει πότε η έρευνα για τον αιφνίδιο και ανεξήγητο θάνατο ενός υγιέστατου σύμφωνα με τους γιατρούς του παιδιού.
«Η μητέρα με είχε πάρει τηλέφωνο και μου είχε πει ότι θα μου κάνει μήνυση γιατί δεν προσέξαμε το παιδί και πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια. Της είχα πει, ότι δεν πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια και ας κινηθεί όπως νομίζει νομικά και ότι εμείς στο νοσοκομείο δεν είχαμε τίποτα να φοβηθούμε, οι εξετάσεις, τα ιατρικά έγγραφα αποδεικνύουν ότι η υγεία της ήταν άριστη. Το παιδί το είχαμε προσέξει πάρα πολύ και μετά την χειμοθεραπεία ήταν μια χαρά, έπαιζε, γελόυσε, έτρωγε, δεν είχε κανένα πρόβλημα στο συκώτι».
Χωρίς κατονομάσει τους συναδέλφους του, ο Γρηγόρης Λέων, ζητάει να διερευνηθεί τι κρύβεται πίσω από την επιμονή ορισμένων σε λάθη, με στόχο όπως λέει να να αλλοιωθούν στοιχεία της έρευνας. Με τα λόγια και τις εκφράσεις που χρησιμοποιεί να προκαλούν αίσθηση.
«Γιατί ο ιατροδικαστής έγραψε ότι το παιδί έφυγε από ηπατική ανεπάρκεια, δεν μπορώ να γνωρίζω. Ας το ψάξουν άλλοι. Εμένα με πήρε τηλέφωνο, μετά από λίγο καιρό η μητέρα, μου ζήτησε συγγνώμη και μου είπε ότι είχα δίκιο και ότι φταίει ο ιατροδικαστής», δήλωσε η ογκολόγος που παρακολουθούσε την Μαλένα.
Πόλεμος ιατροδικαστών και παθολογοανατόμων
Την ώρα που οι ιατροδικαστές Νίκος Καρακούκης και Νίκος Καλογριάς επανεξετάζουν το πόρισμα για την παθολογική αιτία θανάτου της 6 μηνών Ιρίδας, το Live News φέρνει στο φως την έκθεση της παθολογοανατόμου, που είχε δημιουργήσει εξαρχής ερωτήματα με το εύρημα της αγενεσίας φλεβοκόμβου που είχε καταγραφεί ως συμπέρασμα θανάτου.
Μάλιστα, μιλώντας στο Live News στις 24 Φεβρουαρίου η παθολογοανατόμος, είχε αποκλείσει εγκληματική ενέργεια ή κάποια άλλη αιτία θανάτου, λέγοντας μάλιστα ότι είναι απολύτως σίγουρη.
Ωστόσο μιλώντας σήμερα στο Live News, παρουσιάζει μια διαφορετική άποψη και αναφέρει ότι καταγράφηκαν και άλλα ευρήματα στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα στα όποια δεν δόθηκαν σημασία.
«Έκανα ένα μήνα να γράψω την έκθεση σε αυτό το μωρό, ένα μήνα έκανα να την γράψω. Το θέμα είναι ότι όλοι σταθήκαν στον φλεβόκομβο, ενώ τα πιο σημαντικά είναι πιο μπροστά στην έκθεση. Τα ευρήματα στον εγκέφαλο, τα ευρήματα στους πνεύμονες, τα ευρήματα διαφόρων οργάνων», δήλωσε ο παθολογοανατόμος της Ίριδας.
Μάλιστα η παθολογοανατόμος αφήνει αιχμές για την ιατροδικαστή και όπως λέει εκείνη απλά καταγράφει ευρήματα, δεν τα ερμηνεύει.
«Αυτά τα ευρήματα είναι πιο σημαντικά από την αγενεσία, απ’ αυτή την «διαμαρτυρία» κατά την διάπλαση που είναι η υποπλασία του φλεβόκομβου. Εγώ δεν είμαι ιατροδικαστής, είμαι παθολογοανατόμος, περιγράφω τα ευρήματα μου, από εκεί και πέρα η ερμηνεία εξαρτάται από τον ιατροδικαστή όχι από εμένα. Εγώ δεν μπορώ να βάλω αιτία θανάτου».
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ανατροπές θα υπάρξουν και στη κατάθεση της ιατροδικαστού. Το κλειδί στην κατάθεση της Αγγελικής Τσιόλα θα είναι το ματωμένο πανάκι που βρέθηκε δίπλα στην μικρή Ίριδα. Η ιατροδικαστής θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο από πού προέρχονται οι κηλίδες αίματος στο πανάκι.
Δύο είναι τα πιθανά σενάρια. Είτε από την εσωτερική αμυχή στο στόμα της Ίριδας που προκλήθηκε είτε από το ίδιο το πανάκι –αν ήταν τραχύ- είτε από το νύχι αυτού που έβαλε το πανάκι μέσα στο στόμα του βρέφους οδηγώντας το σε ασφυκτικό θάνατο.
Το δεύτερο σενάριο είναι το αίμα να προέρχεται από τα πνευμόνια μαζί με το υγρό που άρχιζε να αναβλύζει.
Και στις δύο περιπτώσεις, η Αγγελική Τσιόλα θα μιλήσει για εγκληματική ενέργεια καθώς είτε κάποιος σφήνωσε το πανί στο στόμα του παιδιού είτε κάποιος έκλεισε το στόμα και τη μύτη του προκαλώντας του ασφυκτικό θάνατο.
«Δεν πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια»
Μεγάλη ανατροπή στα συμπεράσματα του θανάτου και της Μαλένας περιμένουν οι ειδικοί. Ενώ η επίσημη αιτία θανάτου ως σήμερα είναι η ηπατική ανεπάρκεια, η ογκολόγος της από τη μονάδα ΕΛΠΙΔΑ, η γυναίκα που παρακολούθησε όλη την πορεία του παιδιού, είναι κατηγορηματική.
«Είναι λογικό και πολύ σωστά επανεξετάζεται η ιατροδικαστική έκθεση για τη Μαλένα. Ακόμα και μέχρι σήμερα, εγώ επιμένω ότι το παιδί δεν είχε ηπατική ανεπάρκεια και δεν πέθανε από αυτό. Στη Μαλένα είχαν γίνει εξετάσεις στο συκώτι μια ημέρα πριν καταλήξει και ήταν άριστες. Δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Ήταν υγιέστατη. Τρία χρόνια μετά δεν ξέρουμε από τι πέθανε το παιδί».
Τα γεγονότα τότε ήταν πρωτοφανή με την γιατρό. Όπως περιγράφει στο live news της είχε τηλεφωνήσει η κατηγορούμενη και την απειλούσε με μηνύσεις για το θάνατο του παιδιού.
«Η μητέρα με είχε πάρει τηλέφωνο και μου είχε πει ότι θα μου κάνει μήνυση γιατί δεν προσέξαμε το παιδί και πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια. Της είχα πει, ότι δεν πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια και ας κινηθεί όπως νομίζει νομικά και ότι εμείς στο νοσοκομείο δεν είχαμε τίποτα να φοβηθούμε, οι εξετάσεις, τα ιατρικά έγγραφα αποδεικνύουν ότι η υγεία της ήταν άριστη. Το παιδί το είχαμε προσέξει πάρα πολύ και μετά την χειμοθεραπεία ήταν μια χαρά, έπαιζε, γελόυσε, έτρωγε, δεν είχε κανένα πρόβλημα στο συκώτι».
Το κουβάρι των ιατροδικαστικών εκθέσεων, καλούνται να λύσουν οι δυο ιατροπδικαστές που έχουν αναλάβει να επανεξετάσουν στις εκθεσεις.