Συνεχίζονται οι έρευνες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κατέληξαν οι μικρές Ίριδα και Μαλένα στην Πάτρα, με τις εξελίξεις στην υπόθεση να είναι καταιγιστικές καθημερινά. Την ίδια ώρα, στα ανώνυμα τηλεφωνήματα που έκανε πρόσωπο - «σκιά» σε δημοσιογράφο εκτιμούν οι Αρχές ότι μπορεί να βρίσκεται η άκρη του νήματος για τη λύση του μυστηρίου της Πάτρας. Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, και Στέλλα Αργυρίου, ψυχολόγος.
Η ανάρτηση του Γρηγόρη Λέων: «Οι αμυχές στο πρόσωπο της Μαλένας είναι συμβατές με ασφυξία»
Σε ανάρτησή του ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η Μαλένα θα μπορούσε να έχει οδηγηθεί σε ασφυξία. Όπως έγραψε ο ιατροδικαστής στο Twitter: «Στη Μαλένα είναι σημαντικό να αξιολογηθούν ορθά όλα τα τραύματα του παιδιού στο πρόσωπο από τις φωτογραφίες που ελήφθησαν. Το ύψος των αμυχών στη βάση της μύτης (ψηλά) είναι πλήρως συμβατό με ασφυξία. Ο δράστης της φωτογραφίας (από τη βιβλιογραφία) είναι αριστερόχειρας».
«Το συγκεκριμένο σκίτσο ήταν με αφορμή τη Μαλένα. Με όσα ακούμε, έχουμε εξοργιστεί ως ιατροδικαστές. Λένε κάποιοι ότι οι αμυχές είναι πολύ ψηλά και άρα αποκλείεται ο ασφυκτικός θάνατος. Το σκίτσο αυτό απεικονίζει συγκεκριμένο περιστατικό, όπου αριστερόχειρας αποφράσσει το στόμα και τη μύτη του θύματος, και μένουν τα αποτυπώματά του ψηλά στη μύτη του θύματος, όπως είχε η Μαλένα, και το μεγάλο δάχτυλο του χεριού φαίνεται να αφήνει αποτύπωμα στο μάγουλο. Το σκίτσο παρουσιάζει αριστερόχειρα δράστη. Σε περίπτωση που είναι δεξιόχειρας, το σημάδι από το μεγάλο δάχτυλο θα είναι στην άλλη πλευρά. Πρέπει λοιπόν να σταματήσει ο μύθος ότι τόσο ψηλά δεν υπάρχουν αμυχές σε περίπτωση ασφυξίας», εξήγησε ο κ. Λέων.
«Η Μαλένα δεν είχε σε καμία περίπτωση ηπατική ανεπάρκεια»
«Επειδή έχουν ακουστεί πολλά για ηπατική ανεπάρκεια στη Μαλένα, η ηπατική ανεπάρκεια προϋποθέτει ως βασικό σύμπτωμα τον ίκτερο. Τον ίκτερο τον βλέπει φοιτητής ιατρικής σε σώμα νεκρού. Αν έχουμε περιστατικό με ίκτερο δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνει διακριτό. Η Μαλένα δεν είχε σε καμία περίπτωση ηπατική ανεπάρκεια από τη στιγμή που δεν περιγράφεται ίκτερος στο σώμα της», τόνισε ο ίδιος.
«Στην υπόθεση έχουμε πει ότι έχουν υπάρξει αστοχίες. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η υπόθεση θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για να μην υπάρξουν ξανά τέτοια φαινόμενα και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ιατροδικαστική επιστήμη. Έχουμε απεριόριστη εμπιστοσύνη σε αυτούς που έχουν αναλάβει την έρευνα, χρειάζονται το χρόνο τους», συμπλήρωσε ο κ. Λέων.
«Έχουμε φτάσει στο σημείο να παρακολουθούμε την υπόθεση για το θάνατο τριών παιδιών, με χαρακτηριστικά σίριαλ. Αναφερόμαστε σε αυτούς τους ανθρώπους με τα μικρά τους ονόματα, έρχονται στο φως λεπτομέρειες πολλές φορές αχρείαστες. Υπάρχει κορεσμός στην υπόθεση. Νομίζω πως ο πολίτης πρέπει να εμπιστεύεται τους θεσμούς, και όλο αυτό αυτή τη στιγμή έχει καθαιρεθεί», ανέφερε από την πλευρά της η κ. Αργυρίου.
«Η Ρούλα Πισπιρίγκου έχει κάνει τις φυλακές γραφείο Τύπου της»
«Η κ. Πισπιρίγκου έχει κάνει τις φυλακές γραφείο Τύπου της. Βγαίνει καθημερινά και δίνει συνεντεύξεις. Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Εξαρχής επέλεξε να αντιμετωπίσει το θάνατο των τριών παιδιών με μεγάλη εξωστρέφεια, προς τους δημοσιογράφους και το κοινό», συνέχισε η ψυχολόγος.
«Στο ζευγάρι υπήρχε συγκρουσιακή σχέση»
«Από την αρχή ο καθένας από το ζευγάρι μιλούσε για τον εαυτό του, σαν να μην υπήρχαν πίσω τρία παιδιά που είχαν χαθεί. Αυτή είναι η γραμμή τους. Στο ζευγάρι αυτό, με βάση όλες τις λεπτομέρειες που οι ίδιοι έφεραν στο προσκήνιο, υπήρχε συγκρουσιακή σχέση, και η γονεϊκότητα και η συντροφικότητα έρχονταν μόνο όταν συνέβαινε κάτι που είχε να κάνει με θέματα υγείας», τόνισε κλείνοντας η κ. Αργυρίου.