Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα από την εμφάνιση οξείας ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά, σε ηλικίες έως 6 ετών.
Καθησυχαστικός σχετικά με τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά εμφανίστηκε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος.
«Έχουμε 169 δηλωμένες περιπτώσεις σε 12 χώρες, εκ των οποίων 12 παιδιά έχουν κάνει μεταμόσχευση ήπατος και ένα παιδί έχει καταλήξει. Ταυτόχρονα, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν 2 δισ. παιδιά σε όλο τον κόσμο ηλικίας κάτω των 14 ετών. Επομένως, μιλάμε για ένα πολύ μικρό πρόβλημα ακόμα».
«Η ηπατίτιδα σε μικρά παιδιά, κυρίως έως την ηλικία των 5-6 ετών, μας ανησυχεί, γιατί στο 10% των παιδιών που νόσησαν έγιναν μεταμοσχεύσεις. Βέβαια ήταν πετυχημένες όλες, όμως είχαμε έναν θάνατο, όπως ανακοινώθηκε από τον ΠΟΥ», είπε από τη μεριά της η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο το πιο πιθανό αίτιο θεωρείται ο αδενοϊός 41.
«Αυτός ο αδενοϊός προκαλεί τέτοιας μορφής ηπατίτιδες, αλλά κυρίως σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά. Όμως τώρα βλέπουμε ότι προσβάλλονται υγιή παιδιά».
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή αυτήν την στιγμή σε ιούς, καθώς λόγω της καραντίνας δεν έχει αναπτυχθεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με τον παιδίατρο αν παρατηρούν ύποπτα συμπτώματα και συστήνουν αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής.
Οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει συσχέτιση με το εμβόλιο του κορωνοϊού, καθώς κανένα από τα παιδιά που νόσησαν δεν είχε εμβολιαστεί. Ο ΕΟΔΥ έχει σημάνει συναγερμό και καλεί τους γιατρούς να αναφέρουν άμεσα πιθανόν ύποπτα περιστατικά.