Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα της παιδικής νόσου.
Θανατηφόρα η νέα οξεία ηπατίτιδα
«Ήρθαμε αντιμέτωποι με την πιθανότητα να χάσουμε την κόρη μας. Κι όταν έπεσε σε κώμα και την βλέπαμε να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα δεν ξέραμε πώς να το αντιμετωπίσουμε» δήλωνει ένας πατέρας.
Η 3χρονη Lola Rose είναι ένα από τα 114 κρούσματα οξείας ηπατίτιδας που έχουν καταγραφεί στην Βρετανία το τελευταίο δίμηνο.
Ηπατική ανεπάρκεια διέγνωσαν οι γιατροί με την μικρή να βυθίζεται σε κώμα και τον πατέρα της να δίνει το μισό συκώτι του για να σώσει την κορούλα του.
«Όταν βγήκα έξω από την εξέταση και χτύπησε το κινητό μου για να μου πουν ότι είμαι συμβατός, ξέσπασα σε κλάματα γιατί ένιωσα ένα βάρος να φεύγει από τους ώμους μου και μια ελπίδα ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι για να γίνει καλά και να την σώσουμε» περιγράφει.
Η οξεία ηπατίτιδα που έχει ήδη σκοτώσει ένα παιδί εξαπλώνεται απειλητικά σε ολόκληρο τον πλανήτη και δείχνει ότι 1 στα 10 περιστατικά θα χρειαστεί μεταμόσχευση.
«Τα 17 κρούσματα χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος. Καταλαβαίνετε ότι αν αυτά τα 17 παιδιά δεν είχαν κάνει την μεταμόσχευση θα είχαν πεθάνει» ανέφερε ο παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης.
Ο ιός 99% βρίσκεται στην Ελλάδα
Θέμα χρόνου είναι να εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα και στη χώρα μας με τον Γκίκα Μαγιορκίνη πάντως να εκτιμά πως ο ιός είναι ήδη εδώ.
«Ο ιός 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν θα δούμε αυτή την επιπλοκή. Θεωρούμε ότι αν συμβεί και στην Ελλάδα θα είναι της τάξης των 10-20 κρουσμάτων, αν δεν αυξηθούν τα κρούσματα και στο Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Μέχρι στιγμής 169 κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε 12 χώρες. Τα περισσότερα (114) καταγράφονται στην Βρετανία, 13 στην Ισπανία, 12 στο Ισραήλ και 11 στην Αμερική. Η μεταδοτικότητα της είναι τέτοια που ήδη έχει κάνει την εμφάνιση της και σε Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία και Ρουμανία.
«Σίγουρα θα έρθει και στην Ελλάδα. Ήδη στην Ιταλία έχει 11 κρούσματα εκ των οποίων το 1 χρειάστηκε μεταμόσχευση» επισήμανε ο παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης.
Πονοκέφαλος για τους ειδικούς αποτελεί το γεγονός πως η μεταμόσχευση ήπατος σε παιδιά δεν γίνεται στην Ελλάδα κι επομένως σε περίπτωση ενός τέτοιου περιστατικού θα χρειαστεί διακομιδή στο εξωτερικό.
Ποια είναι τα ανησυχητικά συμπτώματα
Η κλινική εικόνα μοιάζει πολύ με εκείνη της γαστρεντερίτιδας. Τα συμπτώματα παρουσιάζονται κλιμακωτά με τους ειδικούς να εφιστούν την προσοχή στους γονείς αν παρατηρήσουν:
«Σε πρώτη φάση, εμετός, διάρροια, και πόνος στην κοιλιά. Σε δεύτερη φάση, ούρα πολύ σκούρα και κόπρανα λευκό σαν γάλα. Σε τρίτη φάση, το άσπρο του ματιού γίνεται κίτρινο κι επίσης κιτρινίζει και το δέρμα. Δηλαδή το παιδί αποκτά ίκτερο» ανέφερε ο κ. Μαζάνης.
«Χτυπά» κυρίως παιδιά κάτω των 6 ετών. Μεταδίδεται με το σάλιο κι επομένως η επαναλειτουργία των σχολείων δυσχεραίνει την κατάσταση.
«Μεταδίδεται με το σάλιο κι επομένως μεταδίδεται εύκολα με την ανταλλαγή μολυβιών, τετραδίων μεταξύ των μαθητών» πρόσθεσε ο παιδίατρος.
Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό
Την ώρα που οι ερευνητές μελετούν αν υπάρχει τελικά συσχέτιση με τον κορωνοϊό, μια κοινή παραδοχή είναι πως τα δύο χρόνια καραντίνας με απομόνωση στο σπίτι και ευρεία χρήση μασκών και αντισηπτικών αποδυνάμωσαν το ανοσοποιητικό των παιδιών.
«Το ανοσοποιητικό των παιδιών ήταν περιορισμένο λόγω της υπερπροστασίας των παιδιών με μάσκες, αντισηπτικά και το κλείσιμο στα σπίτια όποτε το ανοσοποιητικό τους έγινε πιο ευάλωτο» δήλωσε ο Σπύρος Μαζάνης.
Ο αδενοϊός είναι αυτός που κρύβεται πίσω από το 75% των κρουσμάτων. Ένας κοινός ιός που συνηθώς προκαλούσε αμυγδαλίτιδες και ρινίτιδες σήμερα ευθύνεται για τα τουλάχιστον 170 κρούσματα οξείας ηπατίτιδας. Οι ειδικοί συστήνουν ψυχραιμία τονίζοντας ωστόσο πως τα εμβόλια για την ηπατιτίδα Α και Β δεν ανταποκρίνονται σε αυτή την νέα παραλλαγή.