Την ώρα που αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν ώστε να δοθούν σαφέστερες οδηγίες για το πως θα πρέπει να διαχειριστούν τις απειλές της Ρωσίας και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν ότι δεν θα πληρώσουν την Ρωσία απευθείας σε ρούβλια.
«Και η Πολωνία και η Βουλγαρία τώρα θα προμηθεύονται αέριο από τους Ευρωπαίους γείτονές τους και αυτό δείχνει πρώτα από όλα την τεράστια αλληλεγγύη μεταξύ μας» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Διεθνή δημοσιεύματα θέλουν αρκετούς ενεργειακούς κολοσσούς να υποκύπτουν στις απειλές Πούτιν.
Όπως γράφουν σήμερα οι Financial Times:
«Ορισμένες από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν ένα νέο σύστημα πληρωμών για το ρωσικό φυσικό αέριο που απαιτεί το Κρεμλίνο, το οποίο, σύμφωνα με τους επικριτές, θα υπονομεύσει τις κυρώσεις της ΕΕ, θα απειλήσει την ενότητα του μπλοκ και θα προσφέρει δισεκατομμύρια σε μετρητά στη ρωσική οικονομία».
Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με το άρθρο οι διανομείς φυσικού αερίου στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία σχεδιάζουν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank της Ελβετίας, προκειμένου να ικανοποιήσουν τη ρωσική απαίτηση για πληρωμές στο δικό τους νόμισμα.
Σύμφωνα με δεύτερο άρθρο του Βloomberg στις απειλές Πούτιν υποκύπτει και Ιταλικός κολοσσός.
Το σχέδιο της Ελλάδας
Η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα ενεργειακής επάρκειας στην περίπτωση που κλείσουν οι κάνουλες από τη Ρωσία ενώ το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ήδη έτοιμο το έκτακτο σχέδιο που περιλαμβάνει.
την Αύξηση της δυναμικότητας της Ρεβυθούσας με την Προσθήκη μίας επιπλέον πλωτής δεξαμενής LNG -> πρόσθετες ποσότητες LNG (θα εξυπηρετούνται 2 και όχι 1 πλοίο)
Την αύξηση εξόρυξης λιγνίτη κατά 50% για την επόμενη διετία.
Την μετατροπή 5 μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έτσι ώστε να λειτουργούν με πετρέλαιο αντί αερίου.
Επιπλέον έχει προβλεφθεί η αποθήκευση αερίου, όπου είναι δυνατό όπως για παράδειγμα σε υπόγεια αποθήκη στην Ιταλία και η αύξηση της παροχής αερίου από τον αζέρικο ΤΑΡ σε δεύτερη φάση.
Η Ελλάδα μάλιστα έχει δεσμευτεί να βοηθήσει και την Βουλγαρία με την παροχή αερίου.
«Η αναστολή των προμηθειών φυσικού αερίου από την Gazprom αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της σύμβασής τους και εκβιασμό για τη χρήση ενός μη συμβατικού σχεδίου πληρωμής σε ρούβλια μέσω τρίτων» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κιρίλ Πετκόφ.
Απειλές και από δημοσιογράφους
Μετά τις απειλές Πούτιν για την χρήση πυρηνικών όπλων ήρθαν και οι απειλές των δημοσιογράφων.
«Εάν κάποιος αποφασίσει να αναμειχθεί έξωθεν στα γεγονότα που διαδραματίζονται και να δημιουργήσει μη αποδεκτές από εμάς, απειλές στρατηγικού χαρακτήρα για τη Ρωσία, πρέπει να γνωρίζει ότι τα χτυπήματα με τα οποία θα απαντήσουμε θα είναι αστραπιαία, γρήγορα. Διαθέτουμε όλα τα εργαλεία για αυτό» είπε χαρακτηριστικά, ο Ρώσος πρόεδρος.
«Είτε θα χάσουμε στην Ουκρανία, είτε θα ξεκινήσει ο Γ’ Παγκόσμιος… Θεωρώ τον Γ’ Παγκόσμιο πιο ρεαλιστικό [σενάριο] γνωρίζοντας εμάς, γνωρίζοντας τον ηγέτη μας, τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η πιο απίστευτη έκβαση, ότι όλα αυτά θα τελειώσουν με πυρηνικό χτύπημα, μου φαίνεται πιο πιθανή από την άλλη εκδοχή των γεγονότων» είπε η Ρωσίδα δημοσιογράφος, Μαργκαρίτα Σιμονιάν.
Την ίδια στιγμή οι μάχες στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας συνεχίζονται ημέρα και νύχτα…
Κεραίες τηλεπικοινωνιών χτυπήθηκαν εχθές στην υπό ρωσική κατοχή Χερσώνα.
Μόνο στην περιφέρεια του Κιέβου έχουν ανακαλυφθεί 1.150 σοροί αμάχων και το 50%-70% από αυτά φέρουν τραύματα από σφαίρες μικρών όπλων. Την ίδια στιγμή ανεξάρτητη εφημερίδα δημοσιεύει ότι το Κρεμλίνο έχει χάσει τουλάχιστον 300 αξιωματικούς.