Όλο και πιο ανησυχητικές είναι οι εικόνες που φτάνουν από την Κίνα. Στην Σαγκάη ο πανικός συνεχίζεται με εθελοντές να ενεργοποιούνται πλέον για την παράδοση τροφίμων και φαρμάκων, την ίδια ώρα που οι αρχές δεν έχουν δώσει ακόμα τα επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων. Η κατάσταση που επικρατεί στην κινέζικη μεγαλούπολη σπέρνει τον τρόμο και στο Πεκίνο, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, σχολεία και καταστήματα σε ολόκληρες συνοικίες έχουν κλείσει χωρίς προειδοποίηση.
Με το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Κίνας να βρίσκεται από τις αρχές Μαρτίου σε αυστηρό lockdown η ζωή για 25 εκατομμύρια κατοίκους είναι μία καθημερινή μάχη.
«Μία από τις συνέπειες εξαιτίας του lockdown είναι πως δεν γνωρίζεις τον γείτονά σου. Μπορεί να πεθάνει στο διαμέρισμά του και να μην το μάθει κανείς» δηλώνει κάτοικος.
Χιλιάδες εθελοντές με κάθε μέσο παραδίδουν τρόφιμα και φάρμακα σπίτι σπίτι σε όλες τις γειτονιές της Σαγκάης. Η πρόσβαση στις γειτονιές με τα περισσότερα κρούσματα είναι εξαιρετικά δύσκολη.
«Το μεγαλύτερό μου πρόβλημα είναι να βρω τον δρόμο για τον προορισμό μου. Υπάρχουν πολλά αδιέξοδα σε δρόμους κυρίως λόγω της πανδημίας οι αρχές έχουν αποκλείσει εντελώς την πρόσβαση σε σημεία της πόλης» δηλώνει κάτοικος.
Σοβαρά ερωτηματικά γεννά το γεγονός πως η Σανγκάη δεν έχει δώσει επίσημα και αναλυτικά στοιχεία μολύνσεων και θανάτων για τον Μάρτιο. Από τις 17 Απριλίου όταν και ανακοινώθηκε το απόλυτο κλείσιμο της πόλης οι κινεζικές αρχές αναφέρουν πως έχουν καταγραφεί μισό εκατομμύριο κρούσματα και 285 θάνατοι.
Οι εικόνες από την Σανγκάη φέρνουν πανικό και στην Πρωτεύουσα της χώρας. Στο Πεκίνο εκατομμύρια άνθρωποι σπεύδουν στα σουπερμάρκετ να προμηθευτούν τα βασικά. Δεν γνωρίζουν εάν και πότε θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα. Υπάρχουν ήδη αναφορές για ολόκληρες συνοικίες στις οποίες σχολεία και καταστήματα έκλεισαν χωρίς προειδοποίηση. 20 εκατομμύρια πολίτες ενημερώθηκαν πως πρέπει να υποβληθούν υποχρεωτικά σε τεστ τρεις φορές μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.
«Δεν φαίνεται να επηρεάζει την καθημερινότητα. Αυτοί οι εργαζόμενοι κάνουν ένα τεστ πριν το μεσημεριανό τους διάλειμμα και επιστρέφουν στην δουλειά τους» αναφέρει κάτοικος.
Σήμερα στην Κίνα περισσότερες από 24 πόλεις βρίσκονται σε καθεστώς μερικού ή ολικού lockdown.