Στην Κίνα, η πολιτική της μηδενικής ανοχής απέναντι στον κορωνοϊό φαίνεται πως μεταφέρεται και σε άλλες περιοχές, εκτός από τη Σαγκάη. Σε 27 πόλεις της Κίνας, 180 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες ολικού ή μερικού lockdown, ενώ στο Πεκίνο έχουν κλείσει ήδη νοσοκομεία και σχολεία. Το κλίμα που επικρατεί μεταφέρει ο ανταποκριτής του CNN στην κινέζικη πρωτεύουσα, περικυκλωμένος από αστυνομικούς...
Εκατομμύρια άνθρωποι ασφυκτιούν από την αυστηρή καραντίνα στη Σαγκάη. Και εκτονώνονται με αυτόν τον τρόπο, χτυπώντας κατσαρόλες, κραυγάζοντας ή τραγουδώντας από μπαλκόνια και παράθυρα.
Η συντριπτική πλειοψηφία των 15.600 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα το τελευταίο 24ωρο διαπιστώθηκαν στη Σαγκάη, όπου υπέκυψαν στον ιό ακόμα 52 άνθρωποι.
Στο Πεκίνο όπου διαγνώστηκαν 50 νέα κρούσματα, εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν καθημερινά τεστ κορωνοϊού . Ο ανταποκριτής του CNN περικυκλώθηκε από άνδρες της ασφάλειας στη διάρκεια απευθείας σύνδεσης αλλά συνέχισε το ρεπορτάζ και εξήγησε την κατάσταση.
«Όπως βλέπετε είμαι περικυκλωμένος από αστυνομικούς σε αυτό το κέντρο δειγματοληψίας κοντά στο γραφείο μας. Αυτό δείχνει πόσο πολιτικά ευαίσθητο είναι το ζήτημα. Οι αρχές ενισχύουν την πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό. Οι τοπικοί αξιωματούχοι θέλουν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού και να δείξουν πολιτική νομιμοφροσύνη, γιατί αυτή η πολιτική και η αυστηρή επιβολή της έρχονται από πάνω. Ο ισχυρός ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπινγκ έχει εγκρίνει προσωπικά αυτή την πολιτική» μεταδίδει ο ανταποκριτής του CNN, Στίβεν Ζιανγκ.
Καθώς κλείνουν νοσοκομεία και σχολεία στο Πεκίνο, σε πολλές συνοικίες της Σαγκάης οι αρχές χαλαρώνουν σταδιακά το lockdown και αυτό σημαίνει ότι περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν τώρα να βγουν από τα σπίτια τους, όχι όμως από τις αυλές των συγκροτημάτων. Δεν είναι μόνο η Σαγκάη που δοκιμάζεται από τον κορωνοϊό και το lockdown.
Σε 27 πόλεις της Κίνας 180 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε μερικό ή ολικό lockdown.
Και οι Αρχές δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν την πολιτική μηδενικής ανοχής.