Οι μάχες που δόθηκαν στα περίχωρα του Κιέβου ανάμεσα στις ουκρανικές και τις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις ήταν από τις σφοδρότερες γύρω από ευρωπαϊκή πρωτεύουσα τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια.
Το πρωί της 25ης Φεβρουαρίου, τρεις Ρώσοι σαμποτέρ υποδυόμενοι Ουκρανούς στρατιώτες μπήκαν στην Ομπλόν, 10 χλμ. μακριά από τη Βερχόβνα Ράντα, το Ουκρανικό Κοινοβούλιο.
Οι μάχες στα γύρω χωριά ήταν ιδιαίτερα σφοδρές.
«Στις έξι το πρωί άκουσα εκρήξεις. Στην αρχή νόμιζα ότι χτυπούσαν τα σπίτια του χωριού μας».
Το βράδυ της 27ης Φεβρουαρίου διεθνή πρακτορεία θα μεταδώσουν ότι ο Βιτάλι Κλίτσκο είχε δηλώσει ότι η πόλη ήταν περικυκλωμένη.
Οι Ουκρανοί την επόμενη ημέρα θα εντοπίσουν ένα τεράστιο ρωσικό κομβόι μήκους 64 χιλιομέτρων.
Οι Ουκρανοί εκμεταλλεύτηκαν τις κακές τακτικές και την ελλιπέστατη διοικητική μέριμνα των Ρώσων και οπλισμένοι με θάρρος και εκατοντάδες φονικά αντιαρματικά που άρχισαν να παρέχουν και χώρες της Δύσης, ξεκίνησαν να μετατρέπουν σε εφιάλτη την επιχείρηση του Πούτιν που σύμφωνα με τους στρατηγούς του θα έπρεπε να διαρκέσει λίγα 24ωρα.
Οι στρατιωτικοί γενικά διδάσκονται να αποφεύγουν τη μάχη με άρματα σε αστικές περιοχές θα επισημάνει ο Μίκ Ράιαν πρώην σύμβουλος στρατηγικής στο Γενικό Επιτελείο των ΗΠΑ και αν μη τι άλλο οι Ρώσοι θα έπρεπε να έχουν μάθει το μάθημα αυτό από τις μάχες στο Γκρόσνι της Τσετσενίας καθώς κατά τον πρώτο πόλεμο εκεί τα άρματα μάχης των Ρώσων σφαγιάστηκαν.
Το Κίεβο απέδειξε ότι η Μόσχα δε διδάχθηκε τίποτα.
Οι Ρώσοι μετά από έναν και πλέον μήνα φονικών μαχών έφυγαν από την ουκρανική πρωτεύουσα και άφησαν πίσω τους εγκλήματα πολέμου όπως στην Μπούτσα, με όλους να αναρωτιούνται αν θα επιστρέψουν.