Στην εκπομπή MEGA Καλημέρα μίλησε ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης, αναφορικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση της Πάτρας που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.
«Για να μπορέσει να αποδειχθεί ότι υπήρχε υποκείμενο νόσημα που σχετίζεται με τους θανάτους των τριών παιδιών, θα πρέπει να συνδέεται με κάποια λειτουργεία της καρδιάς. Οποιοδήποτε άλλο γονιδιακό νόσημα δεν μπορεί να συνδέεται με τους θανάτους τριών παιδιών. Για να συνδέονται οι θάνατοι με γονιδιακό νόσημα, ο μηχανισμός θανάτου θα έπρεπε να ήταν ακριβώς ο ίδιος», εξήγησε ο κ. Γαλεντέρης.
«Σε έναν από τους δύο γονείς, θα έπρεπε να υπάρχει το σχετικό γονίδιο που θα μεταφερθεί στα παιδιά. Μια μετάλλαξη θα συνέβαινε σε ένα από τα τρία παιδιά, όχι και στα τρία. Συνεπώς θα πρέπει να υπάρχει ένα γονίδιο που κληρονομήθηκε από τους γονείς στα παιδιά», πρόσθεσε.
Σχετικά με τους θανάτους της Μαλένας και τη Ίριδας, και τι αναμένουμε από τους σχετικούς ελέγχους που θα διενεργηθούν, ο κ. Γαλεντέρης είπε ότι «Μπορεί να γίνει τοξικολογική διερεύνηση πιο στοχευμένη, ώστε να διευκρινιστεί αν υπάρχουν κάποιες ουσίες που ενδεχομένως δεν ελέγχθηκαν στην πρώτη τοξικολογική. Το εργαστήριο είναι υποχρεωμένο να κρατάει αρχείο ιστών για πάνω από πέντε χρόνια».
«Για να αποδεχθώ μια ανθρωποκτονία στις περιπτώσεις της Μαλένας και της Ίριδας, θα πρέπει να αποκλείσω όλα τα παθολογικά αίτια. Τότε θα προσανατολιστούμε στην ανθρωποκτονία», τόνισε ο ίδιος.
Μιλώντας για το θάνατο της Ίριδας, και τις παραλείψεις μετά την ειδοποίηση του ΕΚΑΒ, εξήγησε ότι «Σε αιφνίδιους θανάτους όταν φτάνει το ΕΚΑΒ και ο ασθενής είναι μικρός, και δεν επανέρχεται, η σορός μένει εκεί και καλείται γραφείο τελετών. Μιλάμε για ένα παιδάκι μερικών μηνών. Ο ζήλος των διασωστών ήταν να πάρουν το παιδί και να συνεχίσουν τις διαδικασίες ανάνηψης στο δρόμο προς το νοσοκομείο. Εκεί χάθηκε η ιδιότητα της αυτοψίας, το να κληθεί ένας ιατροδικαστής εκεί και να δει τη στάση του παιδιού. Αν είχε γίνει αυτό, θα είχαμε πολύ περισσότερα στοιχεία».
Σχολιάζοντας, τέλος, τις φωτογραφίες που έχουν έρθει «στο φως» από τη νεκροτομή της Ίριδας, ο κ. Γαλεντέρης είπε ότι: «Τα στοιχεία από τις φωτογραφίες της Ίριδας φυσικά και έχουν σημασία. Πρέπει πρώτα να πιστοποιηθεί ότι οι φωτογραφίες αυτές αφορούν όντως στην νεκροτομή της Ίριδας. Τότε, φυσικά θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη δικογραφία γιατί περιέχουν αρκετά σημαντικά στοιχεία».