Με αμειώτη ένταση συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στο εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, μια μέρα μετά την απομάκρυνση των πρώτων αμάχων που έγινε μετά την παρέμβαση του ΟΗΕ. Η κατάσταση όμως παραμένει δύσκολη καθώς υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 100 χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη για περισσότερο από δύο μήνες. Την ίδια στιγμή, ανελέητο είναι το σφυροκόπημα στην Οδησσό τις τελευταίες ώρες.
Καπνοί υψώνονται και οι σειρήνες «σχίζουν» τον αέρα πάνω από την Οδησσό μετά τη νέα επίθεση των ρωσικών δυνάμεων.
Έναν 13χρονο νεκρό και μια 17χρονη τραυματία άφησε πίσω του το νέο πυραυλικό χτύπημα σε πολυκατοικία. Ζημιές υπέστη και μια εκκλησία.
«Δεν έχω λόγια. Το παιδί ήταν μόλις 13 ετών. Ήταν πολύ επιμελής μαθητής. Έδινε εξετάσεις από το υπόγειο όπου βρισκόμασταν μαζί. Ανησυχούσε πολύ τι θα του έλεγε ο καθηγητής του», λέει μία κάτοικος.
Тο ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως έπληξε στρατιωτική δομή στο αεροδρόμιο της πόλης μέσω του οποίου γίνονταν προμήθειες ξένου οπλισμού στην Ουκρανία.
Στη Μαριούπολη οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν το σφυροκόπημα του εργοστασίου Αζοφστάλ μετά την απομάκρυνση των αμάχων που κατάφεραν να βγουν από τα χαλάσματα.
Στις 100.000 εκτιμούν οι ουκρανικές αρχές τους κατοίκους που έχουν παραμείνει στην πόλη. Όσοι έμειναν πίσω αντικρίζουν την απόλυτη καταστροφή.
«Ξυπνάω το πρωί και κλαίω, το βράδυ κλαίω και πάλι. Δεν ξέρω πού να πάω. Και δεν είμαι μόνο εγώ, έχουν καταστραφεί τα πάντα», ανέφερε μία κάτοικος της Μαριούπολης.
Δηκτικά σχολίασε ο Ουκρανός πρόεδρος τη δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών περί εβραϊκής καταγωγής του Χίτλερ.
«Πώς μπόρεσε να πει κάτι τέτοιο την παραμονή της επετείου για τη νίκη κατά του ναζισμού; Αυτά τα λόγια δείχνουν ότι ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατηγορεί τους Εβραίους για τα εγκλήματα των ναζί. Δεν έχω λόγια», σχολίασε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Οι μάχες στο μέτωπο του πολέμου στο Ντονμπάς συνεχίζονται με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας να εκτιμά ότι ο ρωσικός στρατός έχει αποδυναμωθεί σε σημαντικό βαθμό μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, η Μόσχα σκοπεύει να προσαρτήσει τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ μέσω της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων που προγραμματίζονται για τα μέσα Μαΐου.
Ένας ακόμη ομαδικός τάφος βρέθηκε στο Κίεβο
Έξω από το χωριό Μιροτσκόι, βρέθηκε ένας ομαδικός τάφος όπου θα εξεταστεί και ως έγκλημα πολέμου. Πρόκειται για 9 ομαδικούς τάφους με 150 αμάχους. Ουκρανοί υποστηρίζουν πως πριν εκτελεστούν, βασανίστηκαν οικτρά.
Οι θηριωδίες των Ρώσων συνεχίζονται ενώ στο φως έρχονται συνεχώς ιστορίες γυναικών που βιάστηκαν από στρατιώτες του ρωσικού στρατού.