Δύσκολη είναι η απόφαση για την σταδιακή επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Ζητούμενο παραμένει η κοινή ευρωπαϊκή στάση στο θέμα των πληρωμών σε ρούβλια.
«Η πληρωμή σε ρούβλια μέσω του μηχανισμού μετατροπής, που ελέγχεται από τις ρωσικές αρχές και ένας δεύτερος λογαριασμός στην Gazprom bank αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» δήλωσε ο επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάντρι Σίμσον.
Καθώς πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με προθεσμίες πληρωμών τα κράτη μέλη πρέπει να αποσαφηνίσουν πως δεν θα καταπατηθούν οι κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί.
«Θα παρακολουθούμε την κατάσταση στενά. Θα στηθεί μια ομάδα που θα κάνει μια πρώτη συνάντηση στη Σόφια στις 5 Μαϊου» είπε η υπουργός Περιβάλλοντος Γαλλίας, Μπάρμπαρα Πόμπιλι.
Έτοιμη να υποστηρίξει το εμπάργκο εμφανίζεται η Γερμανία.
«Η Γερμανία δεν αντιτάσσεται σε ένα εμπάργκο στη Ρωσία. Φυσικά είναι βαρύ το φορτίο που φέρουμε αλλά είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Η Ουγγαρία ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν στηρίζει την πρόταση του Εμπάργκο ενώ επιφυλάξεις φαίνεται να εκφράζουν η Ιταλία, η Αυστρία και η Σλοβακία.
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί
Ένα 13χρονο αγόρι χάνει τη ζωή του και ένα 17χρονο κορίτσι τραυματίζεται σοβαρά στην Οδησσό.
Η πόλη χτυπήθηκε από τα πυρά των Ρώσων και μια πολυκατοικία σχεδόν ισοπεδώθηκε ενώ ζημιές υπέστη και μια εκκλησία.
Το αγόρι διάβαζε για τις εξετάσεις του στο υπόγειο όπου είχε βρει καταφύγιο.
Ίδια κατάσταση και στο Αζοφστάλ. Το σφυροκόπημα συνεχίζεται ενώ τουλάχιστον 100.000 πολίτες ακόμα φαίνεται πως παραμένουν στη Μαριούπολη 200 από αυτούς παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Αζοφστάλ.
Μία γυναίκα, κάτοικος της Μαριούπολης περιγράφει την καθημερινότητά της μπροστά σε μια κατεστραμμένη πολυκατοικία.
«Ξυπνάω το πρωί και κλαίω, το βράδυ κλαίω και πάλι. Δεν ξέρω πού να πάω. Και δεν είμαι μόνο εγώ, έχουν καταστραφεί τα πάντα» λέει χαρακτηριστικά η Τατιάνα Μπουσλάνοβα.
Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με την Daily Mail ανησυχία προκαλεί η πτήση του αεροπλάνου της αποκάλυψης του Πούτιν στα περίχωρα της Μόσχας.
Πρόκειται για το αεροσκάφος που επιτρέπει στον Ρώσο Πρόεδρο να συνεχίσει να κυβερνά τη Ρωσία σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.
Illyushin II-80
Όπως αναφέρει το άρθρο ίσως χρησιμοποιηθεί στην παρέλαση της 9ης Μαΐου και είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε να κάνει πτήση από το 2010 όταν τότε χρησιμοποιήθηκε για να σταλεί μήνυμα στη Δύση.
Πρόκειται για διαμορφωμένη έκδοση του επιβατικού Il-86.
Στόχος του Il-80 είναι να εξυπηρετήσει ως κέντρο ελέγχου και διοίκησης του προέδρου στη περίπτωση Πυρηνικού Πολέμου. Ο ρόλος του είναι όμοιος με του Αμερικανικού Boeing E-4B.
Το Il-80 δεν έχει εξωτερικά παράθυρα (εκτός από το πιλοτήριο). Σε έναν θόλο στο πάνω μέρος της ατράκτου βρίσκονται εξελιγμένα συστήματα δορυφορικών επικοινωνιών.
Στο πίσω και κάτω μέρος του αεροσκάφους βρίσκεται ειδική κεραία για λήψη και μετάδοση πολύ χαμηλών συχνοτήτων (Very Low Frequency – VLF).
Φημολογείται πως η πρώτη πτήση του Il-80 έγινε το 1985, και το πρώτο ολοκληρωμένο μοντέλο πέταξε στις 5 Μαρτίου 1987.
Η πρώτη φορά που επσημάνθηκε από Δυτικούς παρατηρητές ήταν το 1992.