Οδοιπορικό στο Γκοστόμελ, ένα από τα πιο υψηλής στρατηγικής σημασίας αεροδρόμια γύρω από το Κίεβο, το οποίο από την πρώτη στιγμή του πολέμου επιχείρησαν να καταλάβουν οι Ρώσοι, πραγματοποίησε το MEGA και ο Μαρίνος Γκασιάμης.
Γκοστόμελ. Ένα όνομα που έχει συνδεθεί με την ίσως πιο άγρια σύγκρουση στο πλαίσιο της μάχης για το Κίεβο ανάμεσα στις ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις.
Το αεροδρόμιο απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από το Κίεβο και για αυτό η κατάληψή του ήταν ζωτικής σημασίας για το ρωσικό επιτελείο προκειμένου να επιτύχει το αντικειμενικό του σκοπό που ήταν η κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Η Μόσχα έριξε σε αυτή την επιχείρηση την πλέον επίλεκτη μονάδα της. Την αερομεταφερόμενη VDV. Οι Ουκρανοί από την άλλη κινητοποίησαν ειδικές δυνάμεις την εθνοφρουρά και ότι άλλο υπήρχε διαθέσιμο. Η μάχη που επακολούθησε ήταν μια σύγκρουση τιτάνων κι ως εκ τούτου η πλέον φονική μέχρι εκείνη την στιγμή.
«Έγινε πολύ σκληρή μάχη εδώ. Από την πλευρά του εχθρού υπήρχαν μεγάλες απώλειες. Σύμφωνα με τις δικές μου πληροφορίες την πρώτη ημέρα του πολέμου έχασαν 80 άτομα».
Αν και η καταμέτρηση συνεχίζεται, τουλάχιστον 1.000 Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν την αναμέτρηση που χρειάστηκε την επέμβαση των ρωσικών αρμάτων που ήρθαν από τη Λευκορωσία προκειμένου να συνδράμουν τους αλεξιπτωτιστές ώστε να καταληφθεί το αεροδρόμιο που στο μεταξύ είχε αλλάξει πολλές φορές χέρια.
Αυτό που έχει απομείνει πλέον παρά το γεγονός πως έχει περάσει περίπου ένας μήνας από τότε που αποχώρησαν οι Ρώσοι, είναι ένα τοπίο απόλυτης καταστροφής.
Παντού μυρίζει θάνατος. Πέντε ελικόπτερα των Ρώσων καταρρίφθηκαν και από τις σορούς των πληρωμάτων δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα.
Η βάση αυτή αποτελούσε τη «φωλιά» του μεγαλύτερου μεταγωγικού αεροπλάνου στον κόσμο, του Antonov An-225 Mriya.
Το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο, καταστράφηκε στο υπόστεγο του κατά τη διάρκεια της μάχης.
Ωστόσο, το αεροδρόμιο παραμένει ένας χώρος θανάτου καθώς είναι γεμάτος νάρκες και πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί.
Το Κρεμλίνο εξαπέλυσε και πάλι σήμερα απειλές προς όποιον τροφοδοτεί με όπλα την Ουκρανία.
Στις 2 Απριλίου, οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν ανακτήσει τον έλεγχο του αεροδρομίου μετά από μια μεγάλης κλίμακας ρωσική απόσυρση κατά μήκος του άξονα του Κιέβου.