Η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» ασχολείται σήμερα με τις φοβίες και γιατί πρέπει να αντιμετωπίζονται. Στο Μιχάλη Κεφαλογιάννη μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Άρης Καβατζίκης, δημοσιογράφος και παρουσιαστής, και Άσπα Πασπάλη, ψυχολόγος.
«Δε φοβάμαι μόνο τις ασθένειες. Οι φοβίες με ταλαιπωρούν από μικρό. Πολλές έχουν να κάνουν με ασθένειες, αλλά έχω φοβία και με τα αεροπλάνα, τα πλοία, πολλά πράγματα. Είχε πολλές φοβίες η μητέρα μου, και πιστεύω πως όλα αυτά είναι “εγγραφές” από τη μητέρα μου», ανέφερε ο Άρης Καβατζίκης.
«Στη φοβία ο κίνδυνος είναι φανταστικός»
«Ο φόβος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που μας προστατεύει από κάτι που είναι πραγματικό. Στη φοβία ο κίνδυνος δεν είναι πραγματικός, αλλά φανταστικός. Η ανησυχία που έχουμε είναι δυσανάλογη με αυτό που συμβαίνει», σημείωσε από την πλευρά της η κ. Πασπάλη.
«Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι υπάρχει προδιάθεση για το άγχος, κληρονομείται γονιδιακά, και οι εμπειρίες των γονιών επηρεάζουν το παιδί», τόνισε η ίδια.
«Οι φοβίες έχουν τις ρίζες τους στην παιδική ηλικία. Αλλά ο ενήλικας είναι ένα παιδί που υποφέρει στο σώμα ενός ενήλικα. Όσα έχουμε υποφέρει παραμένουν εκεί», εξήγησε η κ. Πασπάλη.
«Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν καθοριστικά. Ενώ πολλοί άνθρωποι ταξιδεύουν, εγώ λόγω κορωνοϊού το έχω σταματήσει. Έχω κάνει πολλά για να αντιμετωπίσω τις φοβίες μου. Νευρογλωσσικό προγραμματισμό, ρέικι, όλα. Αλλά μου κρατάει για δύο εβδομάδες, ένα μήνα το πολύ, και μετά έρχονται και πάλι οι φοβίες στην επιφάνεια. Πριν από 5 χρόνια έχασα εντελώς απροσδόκητα τον αδερφό μου στα 49 του από ισχαιμικό επεισόδιο, και εκεί που πήγαινα να καταπολεμήσω πράγματα, πήγα πολλά βήματα πίσω. Μετά είχα την απώλεια της μητέρας μου που και αυτή με πήγε πίσω. Όλα αυτά δρουν αθροιστικά», περιέγραψε ο δημοσιογράφος.
«Όταν ζεις μέσα στις φοβίες, δε ζεις, λειτουργείς ως ασθενής»
«Κάποιος μπορεί να “έφυγε” στα 49 του χρόνια αλλά να έζησε πολύ καλά. Όταν ζεις μέσα στις φοβίες, δε ζεις, λειτουργείς ως ασθενής. Οι φοβίες είναι μια ψευδοπροστασία. Πρέπει να σπάσουμε την αλυσίδα από τις σκέψεις που κάνουμε. Η φοβία είναι το σύμπτωμα και όχι το αίτιο. Πίσω της υπάρχουν κάποιες συγκρούσεις. Μια φοβία μπορεί να εμφανιστεί και σε μεγάλη ηλικία μετά από κάποιο ερέθισμα που μπορεί να υπάρχει», απάντησε από την πλευρά της η κ. Πασπάλη.
«Υπάρχουν φοβίες που εμποδίζουν τη λειτουργικότητά σου, και φοβίες που δεν την εμποδίζουν. Η αντιμετώπιση γίνεται όταν βρίσκουμε ποια είναι η σύγκρουση μέσα μας που οδηγεί στη φοβία. Κάποιος χρειάζεται να κάνει το πρώτο βήμα μόνος του και μετά χρειάζεται ο κατάλληλος ειδικός για να δει τι είναι αυτό που τον κρατάει πίσω. Ένα ηρεμιστικό λύνει μόνο το σύμπτωμα και είναι για μια στιγμή», πρόσθεσε.
«Δεν έχω κάνει ψυχοθεραπεία για την αντιμετώπιση της φοβίας μου, έχω πάει σε ψυχίατρο για άλλο λόγο. Νομίζω ότι δεν ευθύνεται το άγχος για τις φοβίες μου, θεωρώ ότι είναι διαφορετική παράμετρος», εξήγησε ο Άρης Καβατζίκης.
«Η φοβία είναι ένα εστιασμένο άγχος»
«Το άγχος είναι πιο γενικευμένο, και η φοβία είναι ένα εστιασμένο άγχος. Η φοβία είναι το σύμπτωμα της σύγκρουσης. Για να πάμε σε ειδικό, εξετάζουμε κατά πόσο επηρεάζουν οι φοβίες την καθημερινότητά μας. Πολλοί έχουν γίνει αλκοολικοί για να κατευνάσουν το φόβο τους», τόνισε η κ. Πασπάλη.