Πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει για τις αυξήσεις στην ενέργεια, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για ανεπαρκή μέτρα, και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να βρίσκονται σε απόγνωση. Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Κώστας Καραγκούνης, βουλευτής της ΝΔ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, και Παναγιώτης Βλάχος, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ.
«Έχουμε δώσει τα τελευταία δύο χρόνια πάνω από 50 δις σε ενισχύσεις»
«Έχουμε δώσει τα τελευταία δύο χρόνια πάνω από 50 δις ευρώ, αν αθροίσουμε όλες τις ενισχύσεις που έχουμε κάνει. Οπότε το να λέμε ότι τώρα γίνονται παρεμβάσεις, είναι άτοπο, όταν έρχεται περίπου κάθε μήνα μια νέα παρέμβαση. Απλά το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί και επειδή γιγαντώνεται κάνουμε ανάλογες παρεμβάσεις. Νομίζω ότι η τελευταία παρέμβαση που έγινε είναι πολύ σημαντική. Έχουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες να μπορούμε να κάνουμε σε τέτοιο ύψος, τέτοιες παρεμβάσεις. Στην Ευρώπη οι αποφάσεις θα πάνε μετά το 2023. Η χώρα μας, επειδή συμμετέχει στην ποσοτική χαλάρωση, έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις δημοσιονομικές της ανάγκες, και να σταθούμε δίπλα στον πολίτη. Η Ευρώπη ακόμη δεν έχει έρθει. Μακάρι να έρθει και σύντομα γιατί έτσι η παρέμβαση θα είναι ακόμα πιο ενισχυμένη», ανέφερε ο κ. Καραγκούνης.
«Με το νέο μηχανισμό αναστέλλεται πρακτικά η ρήτρα αναπροσαρμογής»
«Η τελευταία μας παρέμβαση έχει τρεις άξονες. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη συνέχιση των επιδοτήσεων που είχαμε κάνει το προηγούμενο διάστημα. Αυτό που είναι σημαντικό έχει να κάνει με την αναδρομική επιστροφή χρημάτων και ο τρίτος άξονας είναι το τι θα ισχύσει μετά τον Ιούλιο. Με το νέο μηχανισμό, θα μπει πλαφόν στην τιμή της χονδρικής, θα σταθεροποιηθούν οι τιμές, και πρακτικά θα ανασταλεί στην ουσία η ρήτρα αναπροσαρμογής», πρόσθεσε.
«Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι ληστρική, έως και παράνομη»
«Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι ληστρική, έως και παράνομη, γιατί δεν γίνεται να είναι πάνω από τους μισθούς και τις συντάξεις. Μια προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη ημέρα θα έπρεπε να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές. Η ρήτρα αναπροσαρμογής καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη χονδρική τιμή και το αντίθετο, και αυτό πρέπει να σταματήσει. Το πρόβλημα γιγαντώθηκε λόγω των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης, να μην πάρει τα κατάλληλα μέτρα στον κατάλληλο χρόνο», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Θεοχαρόπουλος.
«Η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει την υπογραφή Μητσοτάκη»
Απαντώντας στο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε επί 5 χρόνια τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ο ίδιος είπε ότι «Η ρήτρα αναπροσαρμογής θεσμοθετήθηκε το 2013, δεν εφαρμόστηκε με αυτό τον τρόπο το 2015 -2019, και εφαρμόστηκε τον Αύγουστο 2021, χωρίς να είναι επιλογή της ΡΑΕ – όπως λένε οι ίδιοι – αλλά επιλογή της κυβέρνησης ο τρόπος εφαρμογής της. Η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει την υπογραφή Μητσοτάκη, αυτό πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να βρεθούν από τη φορολόγηση της αισχροκέρδειας, από τα υπερκέρδη».
ΚΙΝΑΛ: Στις κάλπες σήμερα για το «νέο» όνομα
Με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες που στήνονται σήμερα είναι η ηγετική ομάδα και τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, τα οποία καλούνται – μαζί με τα μέλη του κόμματος – να προσέλθουν για άλλη μία φορά στις εσωκομματικές εκλογές, μετά από εκείνες του Δεκεμβρίου για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας.
Απαντώντας στο τι θα ψηφίσει ο ίδιος σε ό,τι αφορά στο όνομα του κόμματος, ο κ. Βλάχος είπε ότι «Εγώ θέλω να δω τον ήλιο να σηκώνεται ψηλότερα και καλούμε και όλους τους πολίτες να έρθουν για να σηκώσουμε τον ήλιο ψηλότερα και να κάνουμε ένα κόμμα αξιόμαχο. Η κάλπη είναι ανοιχτή, είναι για τα μέλη και όσους θέλουν να γραφούν ως μέλη με ένα ευρώ. Σε κάθε δήμο υπάρχουν 1-2 εκλογικά κέντρα, και η διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι τις 7 το βράδυ».
«Το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας μας, δε θα λυθεί με μια διαρκή επιδοματική πολιτική»
Σχολιάζοντας τα της ενεργειακής κρίσης, ο ίδιος τόνισε ότι «Το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας μας, δε θα λυθεί με μια διαρκή επιδοματική πολιτική, ούτε θα λυθεί στα δικαστήρια. Το πρόβλημα με τη ΝΔ είναι ότι μας έλεγε λαϊκιστές που από το Σεπτέμβριο λέμε ότι δε γίνεται να δίνεις μόνο επιδόματα και να μην κάνεις δραστικές παρεμβάσεις».
Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την ενεργειακή κρίση, ο κ. Βλάχος εξήγησε ότι: «Ζητήσαμε πλαφόν στη λιανική τιμή, να μην πληρώνουν οι πολίτες αυξήσεις πάνω από 10% σε σχέση με την 01/05/21. Προτείναμε μηχανισμό διακανονισμού, ώστε όσοι είναι υπερχρεωμένοι να μπουν σε μια λογική 240 δόσεων και να μην κόβεται το ρεύμα στους πολίτες. Η δική μας πρόταση κοστίζει 1,5 δις, είναι κοστολογημένη. Αυτά τα χρήματα δε είναι ανάγκη να βγαίνουν διαρκώς από τον Έλληνα φορολογούμενο. Πρέπει να βγουν από τη φορολόγηση αυτών που θησαύρισαν μέσα στην ενεργειακή κρίση».